Kulturno-povijesno blago Novog Travnika

Kroničari su zabilježili kako je jedan grad, sa datumom 14.6.1949. dobio svoj rodni list. Taj grad, iako najmlađi u Lašvanskoj dolini, u svojoj kratkoj povijesti tri puta je mijenjao ime. Njegovo prvo ime bilo je Kasapovići, po istoimenom obližnjem selu, potom Novi Travnik, prema obližnjem gradiću Travniku, kako se i danas zove, a u međuvremenu još jedanput mu je mijenjano u ime Pucarevo, po junaku iz Drugog svjetskog rata Đuri Pucaru. Konačno, nakon svih tih izmjena dobiva svoje ime koje je zadržava do danas s ponosom ga nosi, a to je Novi Travnik. Mijenjano mu je ime, smjenjivale su se generacije, ali identitet i duh grada je ostao nepromijenjen.

Iako i prema rodnom listu i po imenu vidimo da je mlad i „novi“, ovaj grad obiluje starim kulturno-povijesnim blagom koje je služilo i dan danas služi svim Novotravničanima u izgradnji njihovog duhovnog identiteta. Grad mladosti, kako je nekada nazivan, ponosni je vlasnik različitih i brojnih spomenika kulture, a samo neke od njih kratko ćemo predstaviti u nastavku. 

  • U selu Bistrom, na dvanaestom kilometru puta Novi Travnik – Gornji Vakuf,  samuje stećak samotnjak. Nastao je u 10. vijeku, usamljeni stećak iz Bistrog po svojoj ornamentici predstavlja jedinstven spomenik ove vrste u Bosni. Ono što na njemu  posebno zadivljuje posjetioce je uklesana figura čovjeka sa rukama podignutim ka mjesecu.
  • Ispod sela s desne strane rijeke Grlonice smještena je prelijepa nekropola od 26 stećaka koji predstavljaju kulturnu baštinu neprocijenive vrijednosti.
  • Prema narodnom predanju Džamije u Šenkovicima (okolnom naselju) i Kasapovićima izgradile su dvije sestre kao svoje zadužbine. Stare džamije u Kasapovićima više nema, a džamija u Šenkovicima plijeni ljepotom i ostaje da čuva dragocjene uspomene iz prošlosti. Nastala prije vise od 400 godina, najstariji je sakralni spomenik na podrucju Novog Travnika.
  • Na pet kilometara od Novog Travnika u mjesto Bucici se nalaze interesantni spomenici i slavna imena. Npr: poznati Bosansko-hercegovački slikar 19 vijeka Fra Stijepan Lucic-Jablanović je bio župnik u tek izgrađenoj crkvi 1866 godine. Također su Bucici rodno mjesto poznatom bosanskom biskupu Fra Marijanu Šunjiću.
  • Novi Travnik i okolina su jako poznati po historijskim mjestima, pored navedenih primjera u okolici Novog Travnika postoje jos 7 nekropola koji su pod zaštitom UNSCO-a.

Od samog svog nastanka ovo mjesto je pružalo sigurnost za izražavanje različitih religija iz kojih se razvila sloga i poštovanje. Smatramo da tu slogu i poštovanje treba očuvati i danas. OMS Novi Travnik teži i svoj rad usmjerava ka tome da probudi stare navike i običaje i da se svi opet poštujemo.

Ana Jurić, sekretar OMS Novi Travnik

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици