Kulturno-povijesno blago Novog Travnika

Kroničari su zabilježili kako je jedan grad, sa datumom 14.6.1949. dobio svoj rodni list. Taj grad, iako najmlađi u Lašvanskoj dolini, u svojoj kratkoj povijesti tri puta je mijenjao ime. Njegovo prvo ime bilo je Kasapovići, po istoimenom obližnjem selu, potom Novi Travnik, prema obližnjem gradiću Travniku, kako se i danas zove, a u međuvremenu još jedanput mu je mijenjano u ime Pucarevo, po junaku iz Drugog svjetskog rata Đuri Pucaru. Konačno, nakon svih tih izmjena dobiva svoje ime koje je zadržava do danas s ponosom ga nosi, a to je Novi Travnik. Mijenjano mu je ime, smjenjivale su se generacije, ali identitet i duh grada je ostao nepromijenjen.

Iako i prema rodnom listu i po imenu vidimo da je mlad i „novi“, ovaj grad obiluje starim kulturno-povijesnim blagom koje je služilo i dan danas služi svim Novotravničanima u izgradnji njihovog duhovnog identiteta. Grad mladosti, kako je nekada nazivan, ponosni je vlasnik različitih i brojnih spomenika kulture, a samo neke od njih kratko ćemo predstaviti u nastavku. 

  • U selu Bistrom, na dvanaestom kilometru puta Novi Travnik – Gornji Vakuf,  samuje stećak samotnjak. Nastao je u 10. vijeku, usamljeni stećak iz Bistrog po svojoj ornamentici predstavlja jedinstven spomenik ove vrste u Bosni. Ono što na njemu  posebno zadivljuje posjetioce je uklesana figura čovjeka sa rukama podignutim ka mjesecu.
  • Ispod sela s desne strane rijeke Grlonice smještena je prelijepa nekropola od 26 stećaka koji predstavljaju kulturnu baštinu neprocijenive vrijednosti.
  • Prema narodnom predanju Džamije u Šenkovicima (okolnom naselju) i Kasapovićima izgradile su dvije sestre kao svoje zadužbine. Stare džamije u Kasapovićima više nema, a džamija u Šenkovicima plijeni ljepotom i ostaje da čuva dragocjene uspomene iz prošlosti. Nastala prije vise od 400 godina, najstariji je sakralni spomenik na podrucju Novog Travnika.
  • Na pet kilometara od Novog Travnika u mjesto Bucici se nalaze interesantni spomenici i slavna imena. Npr: poznati Bosansko-hercegovački slikar 19 vijeka Fra Stijepan Lucic-Jablanović je bio župnik u tek izgrađenoj crkvi 1866 godine. Također su Bucici rodno mjesto poznatom bosanskom biskupu Fra Marijanu Šunjiću.
  • Novi Travnik i okolina su jako poznati po historijskim mjestima, pored navedenih primjera u okolici Novog Travnika postoje jos 7 nekropola koji su pod zaštitom UNSCO-a.

Od samog svog nastanka ovo mjesto je pružalo sigurnost za izražavanje različitih religija iz kojih se razvila sloga i poštovanje. Smatramo da tu slogu i poštovanje treba očuvati i danas. OMS Novi Travnik teži i svoj rad usmjerava ka tome da probudi stare navike i običaje i da se svi opet poštujemo.

Ana Jurić, sekretar OMS Novi Travnik

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Dijalog je uvijek zanimljiviji od monologa

Međureligijski dijalog je intenzivnije prisutan u Novom Travniku od osnivanja Odbora za međureligijsku suradnju. Od samog početka rada Odbora svi članovi pokušavaju potaknuti aktivizam među

Свети Василије Острошки

Данас вјерници Српске православне цркве прослављају Светог Василија Острошког Чудотворца. Свети Василије Острошки је рођен 1610. године у селу Мркоњићи у Херцеговини. Крштено име му

Lejletu-l-kadr

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu u subotu 8. maja 2021. godine obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, ili