O nama

O nama

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine zajedničkim zalaganjem reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, Islamska zajednica u BiH, mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, Srpska pravoslavna crkva, Vinka kardinala Puljića, Katolička crkva i g. Jakoba Fincija, Jevrejska zajednica BiH.

Prvobitna ideja nastanka Vijeća, koje je pod takvim imenom nastalo prvo u svijetu, bilo je pomirenje među narodima u Bosni i Hercegovini, gdje je samo godinu i po dana prije nastanka Vijeća bjesnio rat.

Nastankom Međureligijskog vijeća u BiH pokreću se brojni međureligijski projekti kroz koje se radi na pomirenju ali i na izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog – što postaje ideja vodilja Međureligijskog vijeća u BiH.

Kroz brojna iskustva konkretnih problema na terenu, rađaju se projektne ideje prijemčljive za naše prostore a Međureligijsko vijeće postaje zaštitni znak za međureligijski dijalog u regionu.

Međureligijsko vijeće u BiH djeluje kao domaća, nevladina organizacija koja nije nikakvo nadtijelo, nego tijelo kroz koje se projavljuje dobra volja tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, da zajedničkim snagama doprinesu izgradnju građanskog društva u dijelovima gdje je uticaj crkava i vjerskih zajednica neprikosnoven.