О нама

О нама

Међурелигијско вијеће у БиХ основано је 1997. године заједничким залагањем реису-л-улеме Мустафе еф. Церића, Исламска заједница у БиХ, митрополита дабробосанског Николаја, Српска православна црква, Винка кардинала Пуљића, Римокатоличка црква и г. Јакоба Финција, Јеврејска заједница БиХ.

Првобитна идеја настанка Вијећа, које је под таквим именом настало прво у свијету, било је помирење међу народима у Босни и Херцеговини, гдје је само годину и по дана прије настанка Вијећа бјеснио рат.

Настанком Међурелигијског вијећа у БиХ покрећу се бројни међурелигијски пројекти кроз које се ради на помирењу али и на изградњи грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог – што постаје идеја водиља Међурелигијског вијећа у БиХ.

Кроз бројна искуства конкретних проблема на терену, рађају се пројектне идеје пријемчљиве за наше просторе а Међурелигијско вијеће постаје заштитни знак за међурелигијски дијалог у региону.

Међурелигијско вијеће у БиХ дјелује као домаћа, невладина организација која није никакво надтијело, него тијело кроз које се пројављује добра воља традиционалних цркава и вјерских заједница, да заједничким снагама допринесу изградњу грађанског друштва у дијеловима гдје је утицај цркава и вјерских заједница неприкосновен.