Ramazan – išaret nove nade

Mjesec ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri ili 624. godine. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. Post je treći stub islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskog kalendara koji nekada ima 29 a nekada 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U mjesecu Ramazanu desile su se brojne važne i povijesno sudbonosne stvari za cjelokupno čovječanstvo. U mjesecu Ramazanu počela je objava Časnog Kur’ana, kao krune svih objava koje su stizale kao Božja poruka ljudima i svjetovima.

U ovom mubarek mjesecu nalaze se posebno važni dani i noći, a to su:

Dan pobjede na Bedru – 17. ramazan/29. april 2021. (četvrtak)

Druge godine po preseljenju (hidžri) Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. Godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u povijesti islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u povijesti. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom povratničkih džemata.

Lejletu-l-kadr – 27. Ramazan/08. maj 2021. (subota)

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur’ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane. Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Ramazan je u ovom vremenu pandemije i jačanja beznađa dosita i Išaret nove nade. Ramazan neće sa sobom odnijeti sve naše brige, probleme, iskušenja… ali smo sigurni da će svako imansko srce usmjeriti svoje misli i djela ka ibadetu, pokornosti Bogu uzvišenom, kako bismo dopustili Ramazanu da nas energetski i duhovno nahrani i kako bismo tako duhovno osnaženi mogli nastaviti živjeti i ostalih jedanaest mjeseci.

Muslimani su u Ramazanu pozvani biti svjedoci svoje vjere u konkretnim djelima. Svi propisi Ramazana su vezani za zajednicu, za društvo, za brigu i žrtvu. Postimo kako bismo osjetili glad i solidarni postali, pripremamo iftar kako bismo okupili porodicu i prijatelje, tražimo halal i halalimo kako bi nama bilo oprošteno od Onoga čijeg oprosta smo najpotrebniji, dijelimo sadaku kako bismo se međusobono voljeli. Mi muslimani kažemo da smo oni koji se pokoravaju ali i oni koji su optimisti jer se uzdaju u Allaha, Gospodara svjetova, Vječnoga, Milosnoga i Svemilosnoga te je s toga važno da takvo svjedočanstvo svoje vjere živimosvakim danom.

Ramazan na arapskom jeziku znači spržena, ispucala zemlja. To je vrijeme kada čovjek treba da u sebi sprži niske strasti i da ostane gola, spržena duša spremna da primi novu kišu blagoslova koje je zaboravila da ima, jer se prezasiti. Blagoslov nam je u čaši vode, u zdravom grlu, u činjenici da smo slobodni da jedemo ili ne jedemo kada mi to hoćemo.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици