Jubilej, 10 godina rada Odbora za međureligijsku saradnju Goražde

Na današnji dan, 22. aprila 2010. godine, osnovan je Odbor za međureligijsku saradnju Goražde. Te godine, zajedno sa Bijeljinom, Brčkom i Orašjem, bio je jedan od četri novoosnovana odbora Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, tada pionirskog projekta. Danas je jedan od petnaest odbora ovoga Vijeća.

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde osnovan je kao svojevrsna platforma čiji je zadatak da unaprijedi međureligijsku saradnju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Odbor je došao kao prilika da se saradnja koja je i ranije postojala među crkvama i vjerskim zajednicama na izvjestan način ozvaniči, da se rad na zajedničkim projektima i aktivnostima organizacijski olakša, te da se taj rad unaprijedi i dovede na još veću razinu.

Članovi Odbora su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde, a aktivisti pripadnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Srpske pravoslavne crkve. Odbor radi na području dvije lokalne zajednice: Goražda i Novog Goražda.

Od vremena osnivanja Odbor je samostalno ili u saradnji sa partnerima realizirao brojne aktivnosti na polju međureligijskog dijaloga. Druženja sa učenicima na času vjeronauke, edukativne radionice, kvizovi i sportski susreti za mlade, posjete vjerskim objektima na lokalnom nivou i u više gradova u Bosni i Hercegovini, edukativne i radionice iz umjetnosti za žene, okrugli stolovi, tribine i panel diskusije o temama važnim za međureligijski dijalog, izložbe, ekološke aktivnosti, redovni susreti članova i aktivista Odbora, te učešće u brojnim drugim aktivnostima koje su organizirali Međureligijsko vijeće i druge institucije vladinog i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, aktivnosti su u kojima se u proteklih deset godina rada Odbora odvijao međureligijski dijalog.

Potpisivanje Protokola o saradnji između Grada Goražda, Opštine Novo Goražde i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, potpisanog u februaru 2018. godine, jedno je od, možemo reći, zvaničnih prizanja prepoznatljivosti rada ovog odbora u lokalnim zajednicama.

Među uspjesima u radu Odbora su bolje poznavanje vrijednosti svoje i drugih vjera, susreti i poznanstva sa pripadnicima drugih crkava i vjerskih zajednica u Goraždu i Novom Goraždu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Mostar, Trebinje, Bijeljina, Brčko, Orašje, Zenica, Fojnica, Foča, Višegrad, Livno, Žepče, Stolac), te izvan zemlje (Istanbul, Dubrovnik, Priboj), stjecanje znanja i vještina na polju međureligijskog dijaloga, te rada na projektima izgradnje međureligijskog dijaloga.

Odbor se u svom radu susreće i sa izvjesnim izazovima, kao što su predrasude o drugom i drugačijem, nerazumijevanje prirode ove vrste dijaloga, ratno naslijeđe i breme prošlosti, kompleksnost životnih uvjeta sredine i ovovremenog života čovjeka.

Danas, kada Odbor ulazi u drugo desetljeće postojanja, i kada poput desetogodišnjih dječaka i djevojčica svoje godine više ne može brojati na prste dvije ruke, Odbor je još odlučniji i svjesniji važnosti međureligijskog dijaloga u pluralnom svijetu današnjice. Odnosi u svijetu, okruženju i našoj zemlji, te osjećaj odgovornosti za budućnost generacija koje dolaze, obavezuju nas na još veće pregnuće na polju međureligijskog dijaloga i svake druge vrste saradnje u dobru.

Svima nama, sretan jubilej, 10 godina rada Odbora za međureligijsku saradnju Goražde!

(Dženan-ef. Imamović, član OMS Goražde, 22.april 2020.g.)

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици