Јубилеј, 10 година рада Одбора за међурелигијску сарадњу Горажде

На данашњи дан, 22. априла 2010. године, основан је Одбор за међурелигијску сарадњу Горажде. Те године, заједно са Бијељином, Брчком и Орашјем, био је један од четри новооснована одбора Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, тада пионирског пројекта. Данас је један од петнаест одбора овога Вијећа.

Одбор за међурелигијску сарадњу Горажде основан је као својеврсна платформа чији је задатак да унаприједи међурелигијску сарадњу у овом дијелу Босне и Херцеговине. Одбор је дошао као прилика да се сарадња која је и раније постојала међу црквама и вјерским заједницама на извјестан начин озваничи, да се рад на заједничким пројектима и активностима организацијски олакша, те да се тај рад унаприједи и доведе на још већу разину.

Чланови Одбора су представници Меџлиса Исламске заједнице Горажде и Српске православне црквене општине Горажде, а активисти припадници Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и Српске православне цркве. Одбор ради на подручју двије локалне заједнице: Горажда и Новог Горажда.

Од времена оснивања Одбор је самостално или у сарадњи са партнерима реализирао бројне активности на пољу међурелигијског дијалога. Дружења са ученицима на часу вјеронауке, едукативне радионице, квизови и спортски сусрети за младе, посјете вјерским објектима на локалном нивоу и у више градова у Босни и Херцеговини, едукативне и радионице из умјетности за жене, округли столови, трибине и панел дискусије о темама важним за међурелигијски дијалог, изложбе, еколошке активности, редовни сусрети чланова и активиста Одбора, те учешће у бројним другим активностима које су организирали Међурелигијско вијеће и друге институције владиног и невладиног сектора у Босни и Херцеговини, активности су у којима се у протеклих десет година рада Одбора одвијао међурелигијски дијалог.

Потписивање Протокола о сарадњи између Града Горажда, Општине Ново Горажде и Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, Одбора за међурелигијску сарадњу Горажде, потписаног у фебруару 2018. године, једно је од, можемо рећи, званичних призања препознатљивости рада овог одбора у локалним заједницама.

Међу успјесима у раду Одбора су боље познавање вриједности своје и других вјера, сусрети и познанства са припадницима других цркава и вјерских заједница у Горажду и Новом Горажду, али и другим градовима Босне и Херцеговине (Сарајево, Мостар, Требиње, Бијељина, Брчко, Орашје, Зеница, Фојница, Фоча, Вишеград, Ливно, Жепче, Столац), те изван земље (Истанбул, Дубровник, Прибој), стјецање знања и вјештина на пољу међурелигијског дијалога, те рада на пројектима изградње међурелигијског дијалога.

Одбор се у свом раду сусреће и са извјесним изазовима, као што су предрасуде о другом и другачијем, неразумијевање природе ове врсте дијалога, ратно наслијеђе и бреме прошлости, комплексност животних увјета средине и ововременог живота човјека.

Данас, када Одбор улази у друго десетљеће постојања, и када попут десетогодишњих дјечака и дјевојчица своје године више не може бројати на прсте двије руке, Одбор је још одлучнији и свјеснији важности међурелигијског дијалога у плуралном свијету данашњице. Односи у свијету, окружењу и нашој земљи, те осјећај одговорности за будућност генерација које долазе, обавезују нас на још веће прегнуће на пољу међурелигијског дијалога и сваке друге врсте сарадње у добру.

Свима нама, сретан јубилеј, 10 година рада Одбора за међурелигијску сарадњу Горажде!

(Џенан-еф. Имамовић, члан ОМС Горажде, 22.април 2020.г.)

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

џамија и џемат – данас и сутра

Данас у нашем граду, Богу хвала, можемо свједочити пуним џамијама, за што чврсто вјерујемо да је одраз Божије воље. Чињеница је да се у нашим

Свједок једног времена

У Жепчу се одувијек његовао и његује међурелигијски дијалог и суживот, доказ за то јесте и обитавање Јевреја на просторима наше општине који су се