Мотиватори за чињење добра међу нама

Како испричати причу о човјеку који има толико енергије у себи, посложити све што је урадио, све што ради, уз бојазан да се што не изостави јер није баш једноставно ставити на папир све што је чинио или чини дон Анто Ледић?
Дон Анто Ледић је рођен 1967. године на Купресу, гдје је завршио основну школу, а потом гимназију за одгој клера у Дубровнику. Студирао је на Врхбосанској високој теолошкој школи у Сарајеву, која је у то вријеме била дијелом Католичког богословног факултета у Загребу, гдје је и дипломирао. Магистрирао је на Педагошком факултету Универзитета у Зеници, док је докторске студије завршио на Филозофском факултету при истом Универзитету.
Позив свећеника Врхбосанске надбискупије обавља од 1993. године.
Дон Анто је свећеник, спортиста, доктор хуманистичких наука и велики борац. Добио је награду Града Зенице за ширење међурелигијске сурадње и толеранције, за резултате постигнуте у спорту и хуманитарном раду те одгојно-образовним и културним активностима.
О свом ангажману у Одбору за међурелигијску сурадњу Зеница, чији је један од оснивача, али и сада у Одбору Нови Травник истиче да је сваки човјек само Божије створење и да се у својој религиозности или нерелигиозности треба препознати као Божије биће.
“Свако од подручја у којима сам био има одређене специфичности. Имао сам срећу да сам упознао заиста много људи у нашој домовини док сам живио са њима и радио, па самим тим упознао сам и њихове добре и лоше стране. Босанскохерцеговачки човјек је исти, а разликују се тек по нарјечју или традиционалној ношњи и тешко је направити дистинкцију човјека Херцеговине или човјека Босне”, казао је Ледић те додао да у сваком човјеку настоји видјети добре стране.
Дизање тегова је једна од његових љубави, у којој је веома успјешан. Дон Анто је вишеструки првак БиХ у сениорској конкуренцији (седмороструки) и ветеранској (11 пута), три пута апсолутни првак БиХ, три пута проглашен спорташем ветераном године Средњобосанског кантона, а једанпут и за најбољег тренера. Добио је и захвалницу Спортског савеза Зенице за спортски ангажман. Почео је тренирати дизање тегова 1998, са тренером Владимиром Јерковићем. Двије године касније имао је прво такмичење.
“Почео сам спортску каријеру у Клубу дизача тегова Коњиц. Доласком у Травник обновио сам рад тамошњег клуба и пуне четири године тренирао у том клубу и наступао за њега. У то вријеме сам имао заиста добре успјехе. Натјечем се када ми моје вријеме допушта и могућности, а то је три-четири такмичења током спортске сезоне“, наглашава дон Анто Ледиић.

2016. године привукао је пажњу јавности одлучивши продати своја признања и награде да би помогао Јосипу Ледићу Ледану с Купреса и Нирмели Куртовић из Зенице у њиховом лијечењу.


Дон Анто Ледић изнимно је поштован диљем БиХ. Својим активизмом и ставовима, који су увијек усмјерени ка добру човјека, ма ко он био, у протеклих 20-так година прискрбио је себи велико поштовање свих грађана БиХ, без обзира на вјеру.
Читајући коментаре на друштвеним мрежама уочава се велико поштовање које овај човјек заслужујује, јер његов рад, живот, оличење је човјека вјерника, примјер рационалног вјерника, који узима у обзир искушења, али и помаже сународњацима у изналаску рјешења на путу Божијем.
Људи попут дон Анте, без обзира на све бх. изазове, враћају наду у боље сутра БиХ.

Ана Јурић, тајник ОМС Нови Травник

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

џамија и џемат – данас и сутра

Данас у нашем граду, Богу хвала, можемо свједочити пуним џамијама, за што чврсто вјерујемо да је одраз Божије воље. Чињеница је да се у нашим

Свједок једног времена

У Жепчу се одувијек његовао и његује међурелигијски дијалог и суживот, доказ за то јесте и обитавање Јевреја на просторима наше општине који су се

Велики Пост

Данас православни вјерници улазе у вријеме Великог поста познатог и као Васкршњи и Часни пост, у вријеме одрицања од мрсне хране али и ружних мисли