Tuzla – Grad međureligijskog dijaloga

Tuzla je oduvijek bila sinonim za oazu multikulturalnosti i multietničnosti, a model suživota prožimao je ovaj grad kroz cijelu njegovu historiju. Kulturno-historijsko naslijeđe grada svojim višestoljetnim postojanjem jasan je pokazatelj otvorenosti i suživota svih ljudi.

Za izreku: ” U Bosni zvono crkve nikada nije smetalo glasu mujezina” možemo kazati da je svoje posebno utjelovljenje pronašla u gradu na zrnu soli. Međutim, kako nam vijekovima postojeći vjerski objekti govore o njegovanju tolerancije, suživota i različitosti, postoje i ljudi koji su svoj život posvetili vjeri, pomaganju drugima i međureligijskom dijalogu.

Jedna od ličnosti iz historije Grada Tuzle je tuzlanski muftija Muhamed Šefket ef. Kurt (1879-1863)  o kojem je snimljen dokumentarni film pod nazivom ”Efendijin zavjet”, u čijoj realizaciji je učestvovao veliki broj historičara, vjerskih službenika i direktnih potomaka efendije Kurta. Film o efendiji Kurtu priča je o zajedništvu, toleranciji, empatiji i ljudskoj veličini koja je za naredne decenije i vijekove zadužila stanovnike Bosne i Hercegovine. Film je premijerno prikazan 15.12.2020. godine u Narodnom Pozorištu u Tuzli, a svoju projekciju u Odboru za međureligijsku saradnju Zenica imao je 05.02,2021. godine.

Čuvanje tradicije multikulturalnosti i međureligijske saradnje u Tuzli se održava i danas djelovanjem Odbora za međureligijsku saradnju Tuzla koje je formirano 2014. godine na inicijativu Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Odbor se sastoji od predstavnika tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica u BiH. Do danas je realiziran veliki broj zajedničkih projekata, čime se očituje spremnost na međureligijsku saradnju i dijalog. Trenutno je u realizaciji projekat PRO-Budućnost kojeg finansira USAID Bosnia and Herzegovina, a realizira Međureligijsko Vijeće Bosne i Hercegovine u saradnji sa CRS-om. 

Posljednjom aktivnosti u sklopu ovog projekta podijeljeni su paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenom, čime je pokazana odgovornost i pružena nada najugroženijim kategorijama iz vjerskih zajednica.

Tuzla nam je svima primjer međureligijskog dijaloga i saradnje i da su različitosti koje su prisutne zapravo bogatstvo, a ne nedostatak.

Adnan Šumar, sekretar OMS Tuzla

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици