Međureligijski dijalog u školi

OrašjeUčenicima ŠC fra Martina Nedića u Orašju je predstavljena povijest i rad Međureligijskog vijeća u BiH kao i aktivnosti Odbora za međureligijsku suradnju u Orašju. S djelovanjem MRV-a u BiH i OMS-a Orašje upoznao ih je Jozo Jezerčić, tajnik OMS-a Orašje i vjeroučitelj u spomenutoj školi.

Budući da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila prvi tjedan mjeseca veljače tjednom međureligijskog sklada u svijetu, vjeroučitelj Jozo je iskoristio svoje sate vjeronauka, na kojima su bili prisutni i učenici islamske vjeroispovijesti, kako bi učenike upoznao s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH i naporima koje ono, preko svojih odbora, poduzima kako bi se u našoj državi gradio mir i suživot.

Ukratko im je predstavio povijest MRV-a u BiH naglasivši kako je to prvo takvo vijeće u svijetu te da je osnovano 1997. godine zajedničkim zalaganjem reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, Islamska zajednica u BiH, mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, Srpska pravoslavna crkva, Vinka kardinala Puljića, Katolička crkva i g. Jakoba Fincija, Jevrejska zajednica BiH.

Nakon toga im je govorio o Odboru za međureligijsku suradnju Orašje koje je osnovano 2010. godine i koje je na području općina Orašje, Domaljevac i Donji Žabar u proteklih deset godina provelo brojene projekte koji su imali za cilj međusobno bolje upoznavanje, mir i suživot na prostorima Posavine, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako sve tri svete knjige, tj. i židovska Biblija i kršćanska Biblija i Kur’an govore o miru i pozivaju na ljubav prema Bogu i svim ljudima. Na tim temeljima je i OMS Orašje gradio i organizirao brojne predstave, koncerte, radionice, revije, tribine i izložbe koje su organizirane uz pomoć mladih iz ŠC fra Martina Nedića.

Vjeroučitelj je iskoristio priliku te je pozvao učenike da se aktivno uključe u rad OMS-a Orašje i da svojim idejama i zalaganjem doprinesu međureligijskom dijalogu u Posavini i suživotu u miru i ljubavi. Škole su mjesto susreta mladih različitih religija i kultura pa prema tome i plodno tlo za međureligijski dijalog, ali i odlična baza mladih aktivista koji bi se mogli uključiti u rad odbora. Najbolji način za to jeste da se priključe Mreži mladih MRV BiH, koja je osnovana krajem 2020. godine.

Takođe, učenici su upoznati i sa aktivnostima i projektima koji su trenutno u implementaciji u MRV BiH te su motivisani da daju svoj doprinos na tom polju. Trenutno Vijeće radi na USAID-ovom projektu Pro-Budućnost, a u suradnji sa Catholic Relief Service, gdje imaju mogućnost da kroz male grantove realiziraju svoje ideje, a svakako se očekuje i nastavak suradnje sa UNFPA organizacijom koja ove godine ide u smjeru osnaživanja Mreže žena vjernica.

Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje i uključili se u razgovor o međureligijskom dijalogu te su obećali da će se, čim bude prilike, uključiti u rad odbora i sudjelovati u njegovim aktivnostima.

Jozo Jezerčić, sekretar OMS Orašje

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици