Suradnja kao način života

Promoviranje mira, poštivanje drugih i drugačijih te suživot kroz međureligijski dijalog i suradnju misija je svih odbora koji djeluju pri Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini. Tako i OMS Orašje, držeći se te misije, već desetak godina djeluje na području općina Orašje, Domaljevac – Šamac i Obudovac.

Budući da je glavni cilj djelovanja međureligijski dijalog, a njega nema bez sugovornika, OMS Orašje se, kroz projekte koje je organizirao, trudio okupiti što je moguće više sugovornika iz navedenih općina te uključiti mlade i žene iz različitih vjerskih zajednica. Svaka zajednica svoj identitet gradi i čuva najviše kroz kulturu pa su i projekti odbora najčešće bili usmjereni na isticanje kulturnog bogatstva i šarolikosti različitih zajednica koje žive na području Posavine. Kroz te projekte i susrete nastojalo se potaknuti ljude na promjenu mišljenja o drugima i drugačijima. Cilj nije bila samo ona sterilna tolerancija koja drugoga trpi, podnosi, nego istinsko poštivanje i ljubav koja će u drugome gledati prvenstveno čovjeka, božje stvorenje.

Uz brojne projekte kulturnoga sadržaja posebno se ističu koncerti „Suzvučje različitosti“. Na njima su nastupili domaći zborovi Bošnjački hor „Azizija“ Orašje i „Adoro“ zbor Franjevačkog samostana Tolisa, ali i gosti poput zbora Franjevačke teologije iz Sarajeva „Fra Nenad Dujić“, Crkveni hor „Sveti Stefan Dečanski“ iz Brčkoga, Hor Behram-begove medrese iz Tuzle i ženska vokalna skupina „Emptianae“ iz Žepča.

Posebna priča, ali i dobar primjer suživota i suradnje je svakako ona o domaćim zborovima, tj. Bošnjačkom horu „Azizija“ i „Adoru“ zboru Franjevačkog samostana Tolisa. Oba zbora čine mladi s područja općine Orašje koji zajedno pohađaju osnovne i srednje škole, a neki od njih, uz redovno školovanje, pohađaju još i glazbenu školu. U toj školi, jedna od profesorica glazbe je i prof. Marija Nedić, osnivačica i voditeljica zbora „Adoro“. Ona je došla na ideju da na koncerte i nastupe zbora „Adoro“ pozove Senada Kukuljevića koji je bio njezin učenik, član bošnjačkog hora „Azizija“ i ujedno učenik Behram-begove medrese u Tuzli, kako bi na udaraljkama pratio nastupe zbora „Adoro“. Ideja je objeručke primljena od ostalih članova zbora Adoro, a ni sam Senad nije imao ništa protiv te su uslijedili nastupi u Orašju, Zagrebu, Dubrovniku i Derventi, gdje su oduševili brojnu publiku svojim pjevanjem i sviranjem. Dio medija je te nastupe popratio kao senzaciju jer u jednom katoličkom, crkvenom zboru svira jedan Bošnjak, musliman, ali za ljude u Orašju ta suradnja nije bila nikakva senzacija, nego naprosto način života.

Članovi oba zbora su zajednički sudjelovali na brojnim aktivnostima OMS-a Orašje. Oni su članovi svojih zborova, ali ujedno i aktivisti OMS-a Orašje. Treba spomenuti da je gospođa Eldina Hećimović Kukuljević majka Senada Kukuljevića i osnivačica i voditeljica Bošnjačkog hora „Azizija“ te dugogodišnja aktivistica OMS-a Orašje pa je sigurno i to doprinijelo suradnji spomenutih zborova.

Nadamo se da će nam prilike uskoro dozvoliti okupljanja u većem broju te da ćemo to obilježiti zajedničkim koncertom ova dva zbora u novouređenoj kinodvorani u Orašju.

Jozo Jezerčić, tajnik OMS-a Orašje

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици