POVRATAK IZUMRLE RAMAZANSKE TRADICIJE

Tradicija korištenja topa kao signalizacije za označavanje početka ili kraja posta prvi put je upotrijebljena 1750. godine u mjestu Zonguldak, u današnjoj Turskoj. Na naredbu sultana Mahmuda II ova praksa ozvaničena je 1821. godine, a za dvadesetak godina proširila se na većinu muslimanskih zemalja i tako stigla i na područje Bosne i Hercegovine, navodi arheolog Adnan Muftarević. Nažalost, ova tradicija diljem gradova naše države i regiona prekinuta je okončanjem Drugog Svjetskog rata da bi ponovo bila uspostavljena devedesetih godina prošlog stoljeća.

U Zeničko-dobojskom kantonu ramazanski top se čuje u Žepču, Maglaju, Tešnju, Zenici i Zavidovićima. Majstor koji je napravio topove za sve navedene gradove jeste posljednji kovač sa područja Krajine, gospodin Dursum Halilović. On u svojoj kovačko-kolarskoj radnji pravi unikatne ramazanske topove za koje mu je potrebno, kako kaže, mjesec dana. Najčešće ih izrađuje od jasenovog i hrastovog drveta sa kovanim metalnim dodacima. Gospodin Halilović navodi da top ima dva pucnja, jedan po izlasku eksploziva iz cijevi i drugi u vazduhu. Cijev je postavljena na 85 stepeni i ispaljuje eksploziv promjera 125 mm i ide oko 300 metara u zrak, nakon čega puca.

Nije poznata tačna informacija kada se prvi put oglasio ramazanski top u Žepču. Postoji samo mnoštvo nagađanja nekih starijih džematlija i priča koje su slušali od svojih djedova i nana.

Na zadovoljstvo i radost mnogih u Žepču se top ponovo oglasio 2019. godine s prvim danom mjeseca Ramazana gdje je upriličena skromna svečanost sa najmlađim članovima i članicama kulturno-umjetničkog društva „Slovo o Žepču“ i nekolicinom sugrađana. U ime grada Sarajeva gradonačelnik Abdulah Skaka darovao je top Medžlisu islamske zajednice Žepče, a isti je preuzeo glavni imam Džafer ef. Gračić. Nakon što su dobijene sve potrebne dozvole i informisane sve nadležene službe, ostalo je još samo uprazniti mjesto topdžije.

Polaganjem dodatnog ispita, ali i zbog ranijeg iskustva u rukovanju nečim sličnim, gospodin Zehrudin Prijić zadužuje top i do danas se brine o svemu vezanom  za funkcionisanje istog. Top se, već treću godinu zaredom, čuje sa Bagdale iz naselja Zenički Put. Zemljište za pozicioniranje topa ustupio je Ramiz Badnjar i tako dao svoj nemali doprinos povratku izumrle ramazanske tradicije u našem gradu.

Anesa Džinić-Odobašić, sekretar OMS Žepče

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Bogatstvo je u različitostima

Shvatajući važnost Povjerenja, Razumijevanja i Odgovornosti za Budućnost žene općine Žepče su 2016. godine osnovale Udrugu „Prva“. Sve s namjerom kako bi potaknule, afirmisale i

DŽAMIJA ARNAUDIJA U BANJA LUCI

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, defterdar Hasan efendija – ministar finansija Bosanskog pašaluka, podigao je 1595. godine ovu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili