Pesah – praznik oslobođenja

Pesah je jedna od najvećih svetkovina u jevrejskom kalendaru. Ovaj praznik slavi se nekoliko dana i obilježava oslobođenje izraelskog naroda iz egipatskog ropstva. Za Jevreje se Pesah smatra dokazom posebne veze između Jevreja i Boga jer je On intervenisao u historiji njihovog naroda.

U Hebrejskom jeziku Pesah se još naziva i Hag A-macot – praznik beskvasnih hljebova, kao i Zeman Herutenu – što u doslovnom prijevodu znači praznik naše slobode ili Hag Haariv – praznik proljeća, jer uvijek pada na proljeće.

Praznik Pesah slavi se u sedmici od 15. do 22. nisana – što 2021. godine odgovara periodu od 28. marta do 4. aprila. Počinje već uveče pred zalazak sunca, 15. nisana, tj. 27. marta. Slavlje započinje večerom koja se zove „Seder veče“. Seder je Hebrejska riječ koja znači red, a Seder večera je praznična, obredna večera na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Na Seder večer, koja je uvodna noć u sam praznik, odvija se duže porodično bogosluženje u kući. Porodica se sastaje na svečanom obroku uz simbolična jela i priče iz Biblije. Zbog toga na svakom mjestu u kući stoji Hagada, knjižica s pričama iz jevrejske istorije, obično bogato ilustrirane. Važno je i da se novim generacijama, tj. djeci prenese priča o egzodusu Jevreja iz Egipta.

Jela na Seder večeri imaju simbolično značenje i u osnovi podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje. Pečena kost, na primjer, podsjeća na klanje jagnjeta u noći izlaska iz Egipta. Gorko bilje podsjeća na gorčinu ropstva, slana voda na prolivene suze, a voćna kaša predstavlja glinu od koje su Izraelci morali praviti cigle. Tri beskvasna hljeba simboliziraju tri pretka Abrahama, Izaka i Jakova.

Običaj je i da se za vrijeme večere vrata od kuće ostavljaju otovrena, kao znak dobrodošlice svakom dobronamjernom putniku namjerniku. Seder počinje domaćinovim pozivom siromašnima da dođu i sa njima podijele sve što ima na trpezi, a završava uz brojne blagdanske pjesme.

Praznik se čestita sa:
kod sefarada: Buen moed i Lešana habaa bi Jerušalajim (dobar praznik i dogodine u Jerusalemu)
kod aškenaza: Hag sameah vekašer (radostan i košer praznik)

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици