Osuda napada na džamije u blizinu Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplje

U okolini Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplje u veoma kratkom vremenskom periodu učinjen je skoro isti čin otuđenja vjerske imovine.

U Poriču, u okolini Bugojna, provaljeno je u džamiju i imamsku kuću i tom prilikom otuđeno 230 KM od imama, u vrijeme dok je on spavao na gornjem spratu kuće. Nanesena materijalna šteta nadoknađena je imamu iz Džematskog odbora, no to ne umanjuje težinu i problematičnost ovog djela.
Nedopustivo je da se ovakvi napadi na vjerske objekte i vjersku imovinu dešavaju sve češće, a da se po tom pitanju ne poduzimaju nikakve mjere predostrožnosti. Neophodno je na sve vjerske objekte, posebno one u mjestima gdje je ta zajednica u manjini, postaviti videonadzor, kao i uvođenje pooštrenja kaznenih mjera za počinioce napada na vjerske objekte kako bi ovakvih napada bilo što manje u budućnosti.

Drugi napad desio se u blizini, tačnije u mjestu Batuša kod Bugojna, gdje je motiv napada isti. Ukradeni su prilozi vjernika i načinjena materijalna šteta na objektu. Slučaj je prijavljen PS Gornji Vakuf-Uskoplje, čiji su službenici izašli na mjesto događaja, izvršili uviđaj i u potrazi su za počiniteljima.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Osuda napada na džamiju u Trebinju

U proteklom periodu u Sekretarijatu Međureligijskog vijeća evidentirano je nekoliko napada na vjerske objekte. Međureligijsko vijeće izražava zabrinutosti da su takvi napadi učestali upravo u