Opljačkana i oskrnavljena Crkva sv. Barbare u Varešu

Počinitelji su besramno u vrijeme božićnih blagdana provalili u crkvu i opljačkali ju. Kako navode iz Župe Vareš, provalnici su odvalili željezne rešetke sa prozora, razbili vitražno staklo, otuđili novac koji je bio u crkvi i tako oskrnavili crkvu.

Veoma je zabrinjavajuća činjenica da je broj prijava napada na vjerske objekte učestao baš u vrijeme blagdana, stoga pozivamo nadležne organe vlasti da pooštre sankcije protiv počinilaca napada i ohrabre javne osude napada na vjerske objekte jer je to jedini način da se ovakvim nedjelima stane u kraj. Također apelujemo na državne strukture vlasti, na kojima je, smatramo, najveći dio odgovornosti za ovakve napade, da za ovaj vid krivičnog djela isključe mogućnost bilo kakve vrste amnestije. Napadi na vjerske objekte, ne samo da unose nemir među stanovništvo i podižu tenzije u društvu, nego uveliko usporavaju napredak naše zemlje u svakom pogledu, a posebno na putu EU integracija.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Osuda napada na džamiju u Trebinju

U proteklom periodu u Sekretarijatu Međureligijskog vijeća evidentirano je nekoliko napada na vjerske objekte. Međureligijsko vijeće izražava zabrinutosti da su takvi napadi učestali upravo u