Lejletu-r-regaib

Islamski kalendar je lunarni (Mjesečev) kalendar. Za računanje vremena, on se ravna prema Mjesečevim mijenama. Kao početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhammeda, a.s., iz Meke u Medinu. Islamski kalendar ima dvanaest mjeseci sa 29 ili 30 dana: Muharrem, Safer, Rebiul-evvel, Rebiul-ahir, Džumadel-ula, Džumadel-uhra, Redžeb, Ša’ban, Ramazan, Ševval, Zul-ka’de, Zul-hidždže. Muslimani mjesec Ramazan doživljavaju kao blagdan te se cijela godina provodi u iščekivanju Ramazana ili u ‘žaljenju’ što je kratko trajao. Mubarek, blagoslovljene noći kod muslimana su noći ispunjene ibadetom (molitvom), učenjem Kur’ana. Jedna od tih noći je noć Lejletu-r-regaib koja nastupa uoči prvog petka mjeseca redžepa. Ove godine Lejletu-r-regaib nastupa u akšam, u četvrtak, 18. februara 2021. godine ili 6. Redžeba 1442. Hidžretske godine.

“Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’bane ve beligna ramadan!” je dova Muhammeda, a. s., kojom vjernici ulaze u mjesec redžeb i mubarek noć Lejletu-r-regaib.

Vjernici se raduju mubarek noćima jer čovjek svjestan Boga, prije negoli pogleda ka Nebesima, gleda u sebe. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Naziv učajluci dolazi iz turskog jezika, od riječi uč – što znači tri i ajluk – dobro, bogatstvo, plaća. U ovim mjesecima vrijednosti dobrih djela se uvećavaju pa učajluci predstavljaju dobru priliku da se činjenjem dobrih djela, a udaljavanjem od loših, čovjek očisti od grijeha i iskupi za prošlogodišnje propuste.

Ove noći su za ljude, za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: „Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!“ (Et – Tevbe, 36).

Lejletu-r-regaib, Noć želja, također poznata kao noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom sa Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Miljenika Muhammeda, a. s.

Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noći Lejletu-r-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjek treba da se posveti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu.

Ova noć je prilika i možda prvi korak za prihvaćanje i razumijevanje Božije milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je Vjerovjesnik, a. s., rekao: “Uzvišeni Allah kaže: ‘Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno’.“

Izvor: Portal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Priredila Samra Smajić-Radovović, asistent MRV BiH

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Bez dijaloga nema napretka

Bez dijaloga nema napretka „Svaki dijalog ima smisla i ima svoje opravdanje. Ponekad su očekivanja veća od ostvarenog, što ne znači da je dijalog neuspješan

Purim

Sjećanje na spas Jevreja Persije od pokolja, koji je bio predvidio i dan provedbe odredio zločinac Hamam, prvi ministar Persijskog cara Ahašveroša (prije 2500 godina).

Osuda napada na Aladža džamiju

Iz razgovora sa Miralem ef. Hodžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske Zajednice Foča, doznajemo da je na minaretu Aladža-džamije u Foči u toku dana, 18.2.2021. primijećeno

Čista srijeda (Pepelnica)

Čista srijeda ili Pepelnica, kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme molitve, posta i djela milosrđa Kardinal Puljić je u jednoj propovijedi rekao: “Nije slučajno da ova srijeda