Jevmu-ašura (10. muharrem1443. h. godine)

Imam El-Kurtubi kaže: “Riječ ‘ašura’ je promijenjeni oblik arapske riječi ‘aširetun’ što znači “deseti”, zbog veličanja i značaja ovog dana.

Obilježavanje Ašure (10. Dana mjeseca muharrema) u bošnjačkoj tradiciji uglavnom se vezuje za spas poslanika Nuha sa lađom i sjećanjem na to spasenje. Ovaj dan je veoma značajan za muslimane širom svijeta, bez obzira na način na koji se obilježava i historijski povod za koji se vezuje, a oni se razlikuju u različitim krajevima svijeta. Neki sunitski muslimani ovaj dan smatraju važnim danom sjećanja i to na trenutak kada je završila poplava, a Nuhova lađa se nasukala na planinu Cudi (u današnjoj Turskoj), dok šiitski muslimani na ovaj dan obilježavaju smrt svog trećeg imama Husaina u bici kod Kerbele.

Dan ašure ima svoj značaj, historijat i propise, on je jedno od znamenja vjere islama. Božiji poslanik Muhammaed, neka je mir Božiji i spas na njega, ovaj dan je preporučio za post odmah nakon ramazanskog posta, što govori o njegovoj važnosti i blagodati koju je Uzvišeni Allah dao u njemu, te bi i sam ovaj dan provodio u ibadetu posta.

Post na Dan ašure Kurejšije, pleme Muhammeda, a.s., su naslijedili od naroda koji su slijedili poslanike prije njih, moguće čak od vremena Ibrahima, a.s. Ašura je bila poznata i predislamskim Arapima koji su postili taj dan o čemu svjedoči predaja Aiše, r.a.. Pouzdano se zna da je Poslanik, s.a.v.s., postio ovaj dan u Mekki, prije nego je učinio hidžru u Medinu. Vjeruje se da je Dan ašure dan u kojem je Allah spasio Musa’a, a.s., i njegov narod od zuluma faraona. Musa ga je, u znak zahvalnosti, postio. Poslanik Muhammae, a.s., ga je postio i rekao: “Mi smo preči Musau od vas (jevreja).” Prema hadisima post na Dan ašure briše male grijehe tokom cijele godine.

Uoči Ašure u Bosni se njeguje običaj pravljenja slatkog jela u vidu gustog kompota, a od raznih vrsta sjemenjki, žitarica, voća, povrća i začina, svega od prehrambenih namirnica koje se nađu u kući tog dana. Važno je da broj bude neparan, a praktikuje se da minimalan broj bude sedam. To jelo se dijeli komšijama i rodbini. Pred nama je još jedna prilika da činjenjem ibadeta posta dobrim djelom pobrišemo loša djela, a pravljenjem slatka i podjelom u krugu prijatelja i komšija ojačamo naše komšijske i rodbinske odnose jer to je način da se približimo i Bogu Uzvišenom.

Priredila Amina Kišić, asistent MRV

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици