Jaje – prebogata jednostavnost

Jaje – simbol je novog života, buđenja, nove nade. Te ideje u kršćanstvu sažima Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Nakon tri dana groba, Isus čudesno uskrsava ulijevajući novu nadu svima koji pođu njegovim stopama. Slikovito se Isusovu grobnicu može usporediti s jajetom; izvana jednolična, beživotna, a iznutra se događaju nevjerojatna čudesa. I, kao što se Isus kroz nešto razumski neobjašnjivo oslobodio svoje grobnice, tako se i život iz jajeta oslobađa svojeg zatvora, svoje sputanosti.

Jedno obično jaje, uglavnom kokošje, malene materijalne vrijednosti, a zapravo tako bogato i obogaćuje. Bilo da ga šarate, bojite, pišete, darujete, primate na dar…radost, smijeh, optimizam  obilježja su svih tih radnji.  Čak i poraz ako ste gubitnik u uskrsnim igrama s jajima, neki je to drugačiji  radostan, pozitivan poraz. Sve to zbog jednog običnog jajeta, tog jednog vanjskog simbola Uskrsa.

Ako „ugooglamo“ pojam šarena jaja ili sl. dobit ćemo pregršt slika, tehnika, primjera, uloga, značenja, pojašnjena o naizgled jednostavnom predmetu, jednom običnom jajetu. Otkrit ćete zapravo još jedno „bogatstvo različitosti“. Je li vam poznat taj pojam? Nama u međureligijskoj obitelji BiH itekako jeste. I, gle, neke stavke prethodno rečene i opisuje  naše međureligijske susrete.

Nadam se, bez obzira na sve specifičnosti ovog vremena da će se to bogatstvo i različitosti i umjetnosti i svega drugoga što simbolizira jedno jaje, vidjeti  u cijelom kršćanskom svijetu i ove godine za vrijeme proslava Uskrsa i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru i u Bosni i Hercegovini, a na obogaćenje svima, cijelom svijetu.

Dinko Periša, tajnik OMS Livno

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Duhovno, a vidljivo blago

Potreba za duhovnošću uvijek je zauzimala posebno mjesto u čovjekovom životu. Radi ispunjenja te potrebe ljudi su uvijek tragali za načinom koji bi bio adekvatan

БЛАГОВИЈЕСТИ

Данас вјерници Српске православне цркве прослављају Благовијести. Сама ријеч Благовијести означава благу, радосну вијест коју анђео Гаврило доноси дјевојци Марији:   –Радуј се благодатна! Господ је