AKTIVIZAM MLADIH U MRV BIH

Mladi predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promjena u društvu. Zato je neophodno posvetiti adekvatnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama, kao i podršci i razvoju aktivizma mladih.

Aktivizam mladih predstavlja društveni angažman mladih koji su okupljeni oko neke zajedničke ideje i koji kroz zajedničko umrežavanje i sprovođenje određenih projekata, za cilj ima unapređenje kvaliteta života mladih, sticanje kompetencija, rešavanje relevantnih pitanja doprinoseći društvu kako u lokalnim zajednicama, tako i na državnom nivou.

Biti aktivan znači imati aktivnosti koje omogućavaju upoznavanje novih ljudi, putovanja, sticanje novih znanja (o održivom razvoju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova…), vještina (komuniciranja, marketinga, debatovanja, menadžmenta…).

Osnova bilo koje vrste aktivizma, kao i aktivizma mladih jeste volontiranje koje se može definisati na više načina. Postoji više razloga zbog kojih se mladi ljudi odlučuju na volontiranje. Neki od osnovnih razloga su:

– da bi bili korisni;
– da bi se zabavili;
– da ispune slobodno vrijeme;
– da nauče nešto novo;
– da steknu novo iskustvo;
– da pomognu onima kojima je to potrebno.

S tim u vezi Vam donosimo iskustvo jedne djevojke, aktivistice OMS Brčko, o njenom iskustvu u MRV BiH, koje prenosimo u cjelosti.

Moje ime je Ermina Ramović i dolazim iz Brčkog. Trenutno sam student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, smjer mikrobiologija. Moje iskustvo u Međureligijskom vijeću  počelo je 2016. godine kao učenika drugog razreda srednje Poljoprivredno-medicinske škole Brčko i od tada sam aktivista Odbora za međureligijsku saradnju Brčko.

U početku nisam znala mnogo o misiji Međureligijskog vijeća, priključila sam se odboru na preporuku sadašnjeg sekretara odbora u Brčkom Sabahudina Ravkića. Istraživajući Međureligijsko vijeće, njihovu misiju i njihov dotadašnji rad te učestvujući u raznovrsnim projekatima veoma brzo sam shvatila koliko je u stvari rad Međureligijskog vijeća interesantan i važan za sve nas.

Aktivizam u Međureligijskom vijeću je za mene imao veliki značaj u izgradnji moje ličnosti te mi je pomogao da savladam svoje lične blokade i bolje upoznam sebe. Svaki seminar, samit, projekat, radionica i druženje je priča za sebe. Svako novo iskustvo donosilo je neko novo znanje i neku novu vještinu. A zahvaljujući aktivizmu u Međureligijskom vijeću imala sam priliku upoznati brojne divne ljude iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, družiti se sa njima i razmjenjivati mišljenja. Izgradila sam mnogo novih prijateljstava te učvrstila već postojeće. Dosadašnja stečena iskustva će mi sigurno koristiti u budućim planovima, ali se radujem i sa neizvjesnošću iščekujem nove projekte, poznanstva i uspomene.

Sabahudin Ravkić, sekretar OMS Brčko

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици