Dijalog je uvijek zanimljiviji od monologa

Međureligijski dijalog je intenzivnije prisutan u Novom Travniku od osnivanja Odbora za međureligijsku suradnju. Od samog početka rada Odbora svi članovi pokušavaju potaknuti aktivizam među mladima, biti im uzor u moralnim načelima te pomoći u razbijanju predrasuda. Koliko u tome uspijevaju, svjedoče brojni uspješno obavljeni projekti koji su iza nas, ali i svi mi svojim angažmanom, trudom i zalaganjem kako bi naš grad sa svojom okolinom odisao zajedništvom i dobrim susjedskim odnosima.
U današnjem razgovoru s članovima Odbora saznali smo kakva su bila njihova iskustva na ovom putu i čuli njihova dublja razmišljanja o međureligijskom dijalogu, generalno, sa posebnim osvrtom na bosanskohercegovački dijalog i suživot.
Predsjednik Odbora za međureligijsku suradnju, don Anto Ledić, podijelio je sa nama što za njega predstavlja međureligijski dijalog: “Međureligijski dijalog je potreba i imperativ! Kroz dijalog se otvara međuljudska simbioza bez koje je nezamislivo prihvaćanje drugih i drugačiji. Dijalog je uvijek zanimljiviji od monologa.

Na istu temu Salih ef. Zukić, član Odbora ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, iznio je svoje viđenje dijaloga i međureligijske suradnje: “Naša teška i bremenita prošlost i događaji koji su se na ovim prostorima dešavali učinili su da se između nas stvore jazovi, da na polju saradnje izraste korov, da se podignu nepremostive barijere. Kroz međureligijski dijalog sam svjedočio kako samo jedan otvoren pogled, jedan trenutak iskrenog razgovora, ruši sve barijere, prelazi jazove, čupa korov, a utemeljuje posebne  veze i velika prijateljstva.“
 
Kada smo upitali don Antu Ledića za njegova osobna iskustva u međureligijskom dijalogu, kazao je: “Kroz međureligijski dijalog stekao sam više aktivnog znanja i poznavanja o drugim religijama nego kroz sav studij. Osim znanja stekao sam nove prijatelje za koje su mi drugi rekli da su moji neprijatelji” dodavši kako poručuje mladima da se ne boje razgovarati i upoznavati s drugima jer će time saznati više o sebi.

U Novom Travniku vlada mir i sloga među religijskim skupinama. Ako usporedimo stanje prije nego je osnovan Odbor za međureligijsku suradnu i ono danas, osjetićemo u zraku kako se situacija u društvu, a posebno među mladima, znatno poboljšala, a predrasudama u našem gradu skoro da više nema mjesta. To se ponajviše primjeti na mjestima javnog okupljanja kao što su parkovi, lokalni kafići, lokalna izletišta te sportske dvorane. Ranije su sva okupljanja bila uglavnom grupisana po nacionalnoj osnovi, dok u novije vrijeme sve češće možemo svjedočiti slobodu u komunikaciji sa pripadnicima drugih religija među mladim ljudima, sve je učestalija pojava u našem gradu da vidite zajedno ljude različitih religijskih opredjeljenja, što nas neopisivo raduje i čini da budemo ponosni na svoje sugrađane, a posebno na Odbor za međureligijsku suradnju. Zahvaljujući našem odboru, Novi Travnik postaje sve plodnije tlo za međureligijski dijalog, a Novotravničani sve više uživaju plodove rada OMS-a Novi Travnik, koji se ogledaju u dobrosusjedskim odnosima i živom dijalogu među njima.

Ana Jurić, sekretar OMS Novi Travnik

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Bogatstvo je u različitostima

Shvatajući važnost Povjerenja, Razumijevanja i Odgovornosti za Budućnost žene općine Žepče su 2016. godine osnovale Udrugu „Prva“. Sve s namjerom kako bi potaknule, afirmisale i

DŽAMIJA ARNAUDIJA U BANJA LUCI

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, defterdar Hasan efendija – ministar finansija Bosanskog pašaluka, podigao je 1595. godine ovu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili