Azizija džamija u Brezovom Polju, Brčko: Bosanskohercegovački unikat

Azizija džamija smještena je oko 14 km istočno od središta Brčkog, na putu Brčko – Bijeljina, u naselju Brezovo Polje, u Savskoj ulici. Proglašena je nacionalnim spomenikom, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najmonumentalnije objekte islamske arhitekture u našoj zemlji.

Krajem 1862. godine veliki broj muslimana iz Srbije dolazi u Bosnu, najvećim dijelom uz južnu obalu Save. Azizija je podignuta 1862. godine sredstvima iz carskog trezora. Naziv nosi prema tadašnjem vladaru, sultanu Abdul-Azizu. Na osnovu kazivanja mještana, kamen temeljac za gradnju Azizije džamije postavio je bosanski valija Topal Osman-paša, koji je dva puta u toku 1863. godine boravio u Brezovom Polju. Iako nema pouzdanih podataka koji bi upućivali na graditelje Azizije džamije, u kasabi Brezovo Polje među džematlijama se spominju neimari iz Turske i Bugarske.

Azizija džamija je jedina džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u baroknom stilu, sa besprijekornom simetrijom. U Enciklopediji likovnih umjetnosti o Aziziji džamiji u Brezovom Polju stoji slijedeći  tekst: “Samo jedna džamija odstupa od klasičnog tipa turske potkupolne džamije: Azizija džamija u Brezovom Polju, koja stilski pripada turskombaroku, te po  tome  predstavlja arhitektonski izuzetak“.

Nad centralnim dijelom je kupola, koja leži na osmougaonom tamburu, sa natkrivenim sofama i kamenom munarom. Dimenzije su 14,50 m x 18,50 m. Na tamburu je osam prozora. Visina džamije, mjerena od poda džamije do vrha tjemena kupole, iznosi 17 m. Uz Aziziju džamiju nalazi se mezarje sa većim brojem nišana koji datiraju počev od kraja XIX stoljeća.

Sabahudin Ravkić, sekretar OMS Brčko

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Primjeri koji uče

U ovom vremenu kada gotovo sve tv vijesti počinju s gotovo uvijek istom medicinskom temom, upoznat ćemo vas s jednim znamenitim i posebnim liječnikom. Zvao