11. MEĐURELIGIJSKI SUSRET “DUH ASIZA U ZENICI”

Već tradicionalno Odbor za međureligijsku saradnju, jedanaestu godinu za redom, organizovao je međureligijski susret “Duh Asiza u Zenici” a ove godine pod geslom “Pažnja je drugo ime za ljubav”.

Susret je upriličen uz poštivanje epidemioloških mjera, tako da su u crkvi sv. Ilije Proroka prisutni bili samo vjerski službenici i izvođači, dok su ostali program mogli pratiti u direktnom televizijskom prijenosu. Ove godine “Zenička povelja mira”, kao zajednički ustanovljeno priznanje vjerskih zajednica i crkava grada Zenice, dodijeljeno je arhimandritu Danilu Pavloviću a za neumornu podršku međureligijskom dijalogu u našoj zemlji.

Učesnici su poručili da su za pravi a ne prividni mir. Onaj mir koji znači saradnju – živu i konkretnu razmjenu s drugim – koji je za nas dar a ne problem – brat s kojim možemo pokušati izgraditi bolji svijet. Mir koji znači učenje – poziv na svakodnevno usvajanje teškog umijeća zajedništva, kulture susreta, čisteći savjest od svake napasti nasilja i krutosti – suprotne Božjem imenu i dostojanstvu. 

Istaknuto je da svi zajedno imamo jednu ozbiljnu zadaću pred sobom a to je čuvati našu zajedničku kuću i sve što se u njoj nalazi, jer Bog u svome stvaranju nije želio samo jednu biljku ili životinju, ili samo jednoga čovjeka, jednu planetu, jednu zvijezdu…. On je volio mnoge, različite, svakoga u njegovoj posebnosti. 

U tom duhu, nadamo se da je i ovogodišnji “Duh Asiza u Zenici” oslobodio snagu ljubavi i prihvatanja.

Kenan Hodžić, sekretar OMS Zenica
Fotografija: Draženko Jurišić

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti