Vijesti

DAN OTVORENIH VRATA: Mladi Stoca i Trebinja zajedno obišli bogomolje, mnogi prvi put ušli u crkvu ili džamiju i saznali o brojnim sličnostima

Mladi iz Stoca i Trebinja u nedjelju, 9.12.2018. u okviru projekta Dan otvorenih vrata u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH (MRV) i Odbora za međureligijski saradnju (OMS) Trebinje zajedno su obišli trebinjski Saborni hram i Osman pašinu džamiju, javljaju iz OMS Trebinje u okviru projekta Jačanja međureligijskog dijaloga u BiH (SID).

Pročitajte više »

MLADI MODRIČE I ODŽAKA ZAJEDNO OBIŠLI BOGOMOLJE: “Upoznavanjem različitosti koje nas obogaćuju najbolje se boriti protiv predrasuda”

„Među nama je više sličnosti nego što ima razlika, a razlike kojih ima su ono što nas dodatno obogaćuje i što jedni kod drugih trebamo cijeniti i poštovati“, jedna je od glavnih poruka proizašla iz zajedničkog jednodnevnog druženja mladih iz Odžaka i Modriče koji su u utorak na “Danu otvorenih vrata, održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost zajedno obišli Odžačku džamiju, župnu crkvu Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku i Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči.

Pročitajte više »

POTRESNE ISPOVIJESTI O STRADANJIMA: “Da se Ahmići, Trusina, Bradina i Kruščica nikada i nikome ne ponove, jer svaka majka plače jednako”

“Tri mjeseca od tragedije u Trusini gdje sam ostala bez sina, bez muža i članova obitelji, nisam se molila. Onda sam se počela moliti za one koji su to zlo učinili, i molim se za njih svaki dan. Molim se da se osvijeste i da nikada ne čine zlo, molim se da se živi kao što se prije živjelo”, kazala je s propovjedaonice župne crkve u Žitačama baka Mila iz Trusine govoreći o stradanju 22 hrvatska civila u ovom selu 16. aprila/travnja 1993. godine pred 30 učesnica i učesnika “Europske radionice o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH – doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti”.

Pročitajte više »