Prijavite napad na vjerski objekat

Skrnavljenje vjerskih objekata, postao je vrlo učestali vid izražavanja mržnje. Svjedoci smo da se u vrijeme vjerskih praznika, ili čak izbora, dešavaju ovakvi napadi, koji imaju vrlo jasnu poruku! Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV BiH) prati ove napade te nastoji da svojim djelovanjem doprinese smanjenju ili potpunom nestanku ovog specifičnog fenomena.

Vjerski objekti pored svoje primarne funkcije imaju funkciju i kao identifikacijski simboli čitavih etničkih grupa, zbog prožimanja etničkih i religijskih identiteta u BiH. To često koriste razni ekstremisti koji skrnave vjerske objekte, šaljući na taj način negativnu poruku da neko negdje nije dobrodošao. Nažalost, bosanskohercegovačko društvo je još uvijek duboko podijeljeno po etničkim, vjerskim i drugim osnovama i pred nama je period izgradnje građanskog društva koje će biti otvoreno ili bar tolerantno za druge i drugačije i u tom procesu treba učestvuju svi građani Bosne i Hercegovine. 

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da ukoliko u svojim lokalnim zajednicama uoče bilo kakav oblik napada na vjerski objekat ili druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice kao što su groblja i mezarja, ali i napade na vjerske službenike da Međureligijskom vijeću u BiH iste prijave, kao i da osude ovakve nemile događaje i time dikretno učestvuju u procesu izgradnje mira. Mi svi možemo i moramo dati svoj doprinos borbi protiv skrnavljenja svetih mjesta, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa!

Podaci o podnosiocu

Pošaljite