U Foči potpisan sporazum o saradnji između Opštine Foča i Odbora za međureligijsku saradnju

U Foči potpisan Sporazum o saradnji između opštine Foča i Odbora za međureligijsku saradnju Foča. Sporazum su potpisali načelnik opštine Radisav Mašić i predsjedavajući odbora protojerej stavrofor dr Nenad Tupeša.

Otac Nenad Tupeša je rekao da je ovo značajan događaj, kada predstavnici crkava i vjerskih zajednica i lokalnih struktura vlasti prepoznaju i dešifruju probleme koji su bili posledica rana istorije na ovim prostorima, ali da pokušavamo da prepoznamo koji je lijek za budućnost, za prevazilaženje svih eventualnih nesporazuma. To i jeste cilj rada odbora. Da doprinosi jednom skladnom zajedničkom životu na teritoriji opštine gdje mi delujemo, i da tako svjedočimo i svim okolnim opštinama.
Istakao je da smo kroz svoj dvogodišnji rad, a kao jedan od najmlađih odbora, ostvarili niz projekata uglavnom za mlade, tu su šahovske sekcije, pomoć karate klubu, izložbe, opremanje biblioteke zajedničkog međureligijskog master studija, brojne posjete vjerskih objekata, okrugli stolovi. Zahvalio se načelniku što je izrazio želju da potpišemo ovaj Sporazum o saradnji, kako bi sve ovo funkcionisalo efikasnije.

Načelnik je istakao da je lokalna zajednica podržala međureligijski dijalog još prije nekoliko godina i prije nego što je došlo do formalnog sporazuma i da se rado uključuje u tu vrstu dijaloga, jer je ovo dijalog koji gleda u budućnost, koji se zasniva na ljudskim vrijednostima koje su unutrašnje. Smatra da je bogatstvo ono što čovjek nosi u sebi i da se na tom nivou vodi dijalog, kada je riječ o međureligijskom dijelogu.

Potpisivanju su prisustvovali i član odbora Miralem ef. Hodžić, predsjednik skupštine opštine Foča Izet Spahić, sekretar i aktivisti odbora.
Zahvaljujemo se Dženanu ef. Imamoviću koji je došao ispred odbora Goražde da prisustvuje ovoj svečanosti, te tako potvrdili dobru saradnju među odborima.

Ispred Međureligijskog vijeća u BiH prisustvovale su Helena Martinović i Biljana Tešanović, koje su izjavile da je ovo veliki trenutak za sve jer je sada ozvaničena saradnja između opštine i odbora.

Radenka Drakul,

Sekretar OMS Foča

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици