SPORTOM PROTIV PREDRASUDA

U posljednje vrijeme svjedoci smo velikog broja negativnih vijesti, koje mogu da utiču na naše raspoloženje i općenito na viđenje budućnosti našeg društva. Zbog toga vam donosimo jednu pozitivnu priču iz lijepog grada na Uni, koja je jedan od rezultata projekta od prije dvije godine “Sportom protiv predrasuda”. Projekat je održan  u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Bihać, u suradnji sa CRS-om  gdje je tom prilikom potpisan i Memorandum o saradnji sa lokalnim vlastima.

Sport jača tijelo i duh, daje samopouzdanje koje nemoguće stvari čini mogućim.

Tako su i karate-klubovi u gradu Bihaću primjer sportskih kolektiva gdje nije bitno koje si nacionalnosti, vjeroispovjesti i da li se u bilo kojem pogledu razlikuješ od ostalih, zajedno živimo, zajedno se trudimo biti što bolji predstavnici svoje zajednice gdje god išli.

Sekretar OMS-a Bihać je posjetio jedan karate-klub u Bihaću i uvjerio se da među djecom, ali i među roditeljima nema predrasuda.  

Djeca idu na takmičenja, putuju, druže se i stiču nove prijatelje. Ne poznaju riječ “neprijatelj”. Jedino za šta znaju je riječ “protivnik”, a to je, kako nam oni kažu: “Osoba na drugoj strani borilišta koja se bori i brani boje drugog kluba. Ta ista borba počinje i završava naklonom (pozdravom protivnika). Nakon završene borbe, izvan borilišta, mi smo opet prijatelji”.

Sam pozdrav, naklon, ima svoju simboliku, ulazimo ravnopravni, sa istim ciljem, a izlazimo sa poštovanjem prema protivniku, bez obzira na rezultat.

Ovo je samo jedna od pozitivnih priča koje donosi sport i primjer svima nama kako ne treba praviti razlike među ljudima, kako treba održavati međuljudske odnose i širiti dijalog. Kroz svakodnevnicu susrećemo ljude koji ponižavaju, omalovažavaju, šire mržnju, mi kroz sport ali i vjeru učimo da se treba truditi da to ne bude naša svakodnevnica. Da budemo ono pozitivno, motivirajuće u našem društvu. OMS Bihać ima želju da kroz nadolazeće aktivnosti, realizira neku sličnu aktivnost kroz male grnatove, u okviru PRO-B projekta kojeg podržava USAID, koja bi pokazala da je suživot, tolerancija i međusobno poštovanje život koji mi živimo.

Kemal Havić, sekretar OMS Bihać

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици