SAMIT MLADIH NA KOZARI: Buđenje usnule ljepote

Mladi iz cijele BiH susreli se na Samitu MRV na Kozari i pokazali kako na različitostima graditi međureligijski dijalog

„Kada nas roditelji pitaju šta je to što nas je oduševilo na ovom druženju, zbog čega s toliko oduševljenja pričamo o svemu, kažemo im da je to što smo već nakon nekoliko dana postali jedan tim, ne gledamo ko je Bošnjak, Srbin ili Hrvat i koje je ko vjere, već kako se ko ponaša i kakve vrijednosti nosi“ nadahnuto govori Dejan Birkner iz Gradiške na jednoj od sesija Samita za mlade održanog od 26. avgusta/kolovoza do 1. septembra/rujna 2018. godine u Nacionalnom parku Kozara u organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRV BiH).

Oko 40 mladih iz lokalnih zajednica širom BiH u kojima djeluju odbori za međureligijsku saradnju tokom sedmodnevnog Samita na Kozari imali su priliku osnažiti se u liderskim vještinama i vještinama izgradnje mira, povećati svoje znanje o drugim religijama i upoznati se s važnošću aktivizma u njihovim lokalnim zajednicma i načinima zagovaranja, poput volonterskog djelovanja i aktivizma kroz društvene mreže. Osim za učenje i upoznavanje, svaku priliku koristili su za – pjesmu, muziku, zabavu i smijeh.

Četvrtog dana Samita u jednoj od brojnih aktivnosti posjetili su četiri različite bogomolje u Banja Luci, a planirana kratka sesija nakon povratka na Kozaru, uprkos umoru učesnica i učesnika poslije cjelodnevne posjete, odužila se jer su svi bili prepuni dojmova koje su željeli podijeliti.

„Grupa smo s toliko sjajnih i kvalitetnih ljudi, i siguran sam da iza svakog u njegovoj sredini stoji još mnogo takvih kojima s ovog druženja možemo ponijeti poruke ljubavi i mira i prenijeti im ono šta smo ovdje naučili“, dodao je Dejan.  

„Posebno me se dojmilo što su nas gdje god smo došli ljubazno primili i objasnili nam sve što nas je zanimalo. Trebamo svakoga gledati kao osobu, a ne na to koje je nacionalnosti i religije. Ni jedna religija ne nalaže ništa loše. Govore isto ali na drugačiji način. Treba gledati dobro u ljudima, a ne tražiti zamjerke samo zato jer neko ne misli isto kao mi“, dodala je Džana Delibašić iz Zenice, dok je Ivan Ćorić iz Novog Travnika bio posebno oduševljen posjetom Jevrejskom centru u Banja Luci:

„Dojmilo mi se što imaju zaista odličan objekat, ali nam nisu toliko govorili o objektu koliko im je bilo bitno da nam kažu što više o svojoj vjeri i svojoj zajednici“, kazao je Ivan, dok je Vildana Huseinspahić iz Zenice istakla kako je njen dojam da sve bogomolje koje su posjetili odišu jednostavnošću.

„Sve imaju svoj poseban stil gradnje i umjetnosti, i posebno lijepo izgledaju sagledane u jednoj cjelini“, kazala je Vildana.

„Svidio mi se način na koji su nas primili i na koji su govorili svako o svojoj vjeri. Vidjeli smo da svi govore o istoj stvari ali iz druge perspektive i dijele jednake vrijednosti“, dodao je Adrian Soltoković iz Zenice.

„Meni je bilo drago što nas je posjeta motivirala na razgovor, Edina, Konstantin, Josipa i ja smo na putu iz Banja Luke razgovarali svako o svojoj vjeri, i tu smo jedni od drugih saznali još mnogo toga korisnog i zanimljivog“, kazala je Amila Jusufović iz Žepča, dok je Teona Nešović iz Zenice potcrtala važnost posjećivanja bogomolja drugih za poboljšavanje dijaloga:

„Dojmila me se neka posebna atmosfera i otvoren razgovor, sticao se dojam da se osjeti međureligijska saradnja. Odlazak u vjerske ustanove drugih najljepši je način za upoznavanje“, dodala je Teona.

Alija Mevkić iz Tuzle kaže kako je za njega dolazak na Samit na Kozaru veoma bitan:

„Učenik sam Behram-begove medrese, ovaj Samit smatram bitnim i korisnim, a vjerujem da je bitan i za ostale omladince koji su došli ovdje na Kozaru. Za mene je posebno bitno jer do sada nisam imao priliku da upoznam bilo koga ko je Jevrej niti sam bio u jevrejskim prostorijama, a svi smo u sklopu Samita posjetili i Jevrejski centar u Banja Luci“, kaže Alija dodajući kako je to samo jedna stvar od svih vrijednosti:

„Vrlo je vrijedno to da kroz dijalog jedni sa drugima, ja sa pravoslavcima, ili katolici sa jevrejima, razgovaramo o našim namazima ili molitvama, stvarima koje svako radi u svojim vjerama a ne prakticiraju se u drugim. Bitno mi je da upoznam druge da bih poslije vršnjacima u mom nacijalnom i vjerskom korpusu prilati o tome, pričati im koliko smo mi slični i kako nismo toliko različiti kako nam neki predstavljaju i pokušavaju nas udaljiti jedne od drugih.“

Mladi su kroz zajedničko druženje, sesije i radionice imali priliku razgovarati i o tome kakvo je stanje u njihovim lokalnim zajednicama i razmijeniti iskustva i zajednički doći do nekih rješenja.

„Dolazim iz Brčkog, kao i mnogi iz mog grada, nerijetko sam i sama isticala tenzije kojih ima, ali su mi susreti i razgovori s mladima iz drugih sredina pomogli da bolje shvatim u kakvom gradu živim, šta je to što je pozitivno u odnosu na druge sredine, i šta je to u drugim sredinima pozitivno u odnosu na moj grad i kako iskustva jednih mogu pomoći drugima“, ispričala je Nejla Suljević iz Brčkog. Razgovarajući o stanju u svojim zajednicama, Ivan iz Novog Travnika kazao je kako u svojoj sredini primijeti veliki napredak tokom posljednjih godina, a s njim se slaže i Roberta Jukić koja dolazi iz istog grada.

„Bitna je dobra volja. Imali smo nedavno zajedničke susrete na Ribici nakon kojih se dosta toga promijenilo, prije smo se samo gledali, sada se pozdravimo, razgovaramo, sjednemo na kavu. Događaji poput ovog Samita su korisni, svi smo pozitivni, raspoloženi za suradnju. U svoju sredinu se vraćam s vjetrom u leđa, kad vidim ovako pozitivne ljude imam volje za raditi nešto, praviti neke promjene, u svojoj obitelji i dalje“, kaže Ivan.

I ostali učesnice i učesnici nakon održanog Samita nose pozitivne utiske, nova poznanstva, želju za promjenama na bolje u svojim sredinama i znanjima kako da te promjene i provedu.

„Jako lijep i pozitivan događaj koji treba da služi kao primjer svim mladima, ali i drugim ljudima i vjerskim zajednicama koje djeluju u BiH da se kroz jednu zdravu organizaciju kao što je MRV može graditi mir, da se naša država BiH može stabilizirati i da na različitostima možemo graditi nešto što se zove međureligijski dijalog“, kaže Davud Dedić iz Bihaća.

 „Ovaj Samit je veoma dobra stvar za mlade jer smo upoznali druge religije, upoznao sam ljude koji imaju drukčije poglede na moju religiju i mislim da bi trebalo da se održava što više događaja u našoj državi“, nadovezuje se Aleksa Trkulja iz Banja Luke.

„Dolazim iz Goražda i za mene je sve ovo jedno veliko iskustvo koje mi je teško i opisati. Sklopio sam nova prijateljstva, naučio sam mnogo toga o drugim religijama, čak sam išao i na liturgiju u pravoslavnu crkvu što mi se jako svidjelo i osjećao sam se sretan. Postali smo prijatelji, muzika nas spaja, svaki dan smo svirali i pjevali na Samitu“, dodaje Edvin Polovina, a u razgovor se uključuje i Marija Đurđević iz Novog Goražda:

„Divna prilika da naučimo nešto jedni o drugima i da razbijemo predrasude koje smo možda imali ranije“

 „Drago mi je što sam obišla i druge vjerske objekte jer nisam ranije imala priliku, drago mi je što sam upoznala druge vjere i drugačije običaje, i što se svi družimo, svi smo kao jedno“, iznijela je na kraju utiske Amra Redžić iz Janje, a sličnog je mišljenja i njena sugrađanka Nizama Musić:

„Lijepo smo se zabavili, radionice su bile kreativne i zanimljive, svi smo pokazali ono što smo znali i mogli, te jedni od drugih i od predavača naučili mnogo toga novog i korisnog“

 „Iznenađen sam pozitivno, sviđa mi se dijalog i međusobna saradnja između nas mladih i iskreno se nadam da će biti još ovakvih skupova na kojima bih rado učestvovao i na koje bih pozvao druge mlade“, kaže Đorđe Predojević iz Brčkog, a Azra Saltović i Josipa Gržić iz Orašja kažu kako su zadovoljne organizacijom i sadržajem:

„U budućnosti se želim uključiti još više i aktivirati u Odboru, svi smo se zbližili i bilo je zaista prelijepo“, kaže Azra Saltović.

„Dolazim iz OMS Foča, aktivista sam duže vremena i preporučujem svim mladima koji nisu bili uključeni u ovakve aktivnosti da se što prije uključe jer je predobra stvar“, kaže Konstantin Samouković.

Među trenerima na Samitu bio je i Igor Kožemjakin, stručni savjetnik u Sekretarijatu MRV-a i hazan Jevrejske opštine Sarajevo koji ističe da je prezadovoljan odzivom mladih.

„Kad kažem prezadovoljan odzivom, ne mislim samo brojčano, već i zato što su svi mladi ovdje svim srcem i što su došli sa velikom željom da upoznaju druge i drugačije i da se upoznaju sa drugim vjerama i religijama što se može vidjeti i iz primjera koliko me zaustavljaju svakih pet minuta da me pitaju nešto o Judaizmu. Mnogima je prvi put da su uopšte sreli nekoga ko je Jevrej, a većini prvi put da su ušli u sinagogu i izuzetno me raduje da su dobili takvu priliku. Vjerujem da će svi ponijeti želju za zajedništvom, da zajednički učine nešto za svoju budućnost, ako ništa neku malu akciju, mali korak. Siguran sam da ovi mladi mogu biti okosnica rada naših odbora za međureligijsku saradnju, baza mladih koji će moći dalje da rade i šire našu misiju“, kaže Kožemjakin, dok Hrvoje Vranješ, saradnik u Sekretarijatu MRV i jedan od trenera na Samitu potcrtava kako je važno da svi prihvatimo jedni druge sa ljubavlju i spremnosti na dijalog.

„Smatram bitnim da se kod mladih kroz međureligijski dijalog kreira prostor slobode i povjerenja, a to je jedan od mnogih pozitivnih rezultata ovog Samita. Sve drugo što je dobro može rasti samo u takvom jednom okruženju“, kaže Vranješ.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić i jedan od trenera na Samitu kaže optimističan je i vjeruje da događaji poput Samita mladih na Kozari mogu donijeti pozitivne promjene u bh. društvo:

„Jedan bh. pjesnik je kazao da je BiH zemlja usnule ljepote. Duboko vjerujem da kada radimo na međureligijskom dijalogu budimo sve ono što je usnulo a dobro je, plemenito i lijepo u BiH. Zato vjerujem i uključen sam devet godina u MRV zbog ljubavi i zbog težnje da budimo ono što je usnulo. Mladi ljudi mogu mnogo da doprinesu, posebno što su oni pozvani da šire ideju ljubavi i zajedništva među svojim vršnjacima jer izreka da na mladima svijet ostaje nije floskula i važno je kakav svijet unutar sebe nose i kakav će svijet sutra živjeti.“

Samit je pružio odgovarajući prostor mladima različite religijske pripadnosti da se susretnu i surađuju, povećaju svoja znanja o drugom i drugačijem, te prevaziđu predrasude. Povećavši svoje znanje o međureligijskom dijalogu i usvojivši nove vještine, mladi će, kako su i sami potvrdili, u svojim zajednicama moći raditi na jačanju međureligijskog dijaloga, pogotovo u okviru odbora za međureligijsku saradnju u lokalnim zajednicama.  

MRV BiH promovira mir, poštivanje i suživot kroz međureligijski dijalog i saradnju, uvažavanjem različitosti i isticanjem zajedničkih vrijednosti vjerskih i duhovnih tradicija u BiH. MRV BiH djeluje, između ostalog, i kroz svoje odbore u 15 zajednica u BiH.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици