Osuda napada na džamiju u Trebinju

U proteklom periodu u Sekretarijatu Međureligijskog vijeća evidentirano je nekoliko napada na vjerske objekte. Međureligijsko vijeće izražava zabrinutosti da su takvi napadi učestali upravo u vrijeme blagdana te oštro osuđuje navedene napade.

Nažalost, i iz Trebinja nam već drugi puta u veoma kratkom vremenskom periodu stižu prijave napada na vjerske objekte. Kako saznajemo od imama džamije Osman-paše Resulbegovića, hfz. Sadik ef. Fazlagića, na ogradi džamije ispisane su poruke uvredljivog sadržaja i iscrtani grafiti 4S.

Svaki napad na vjerski objekat smatra se i napadom na cjelokupnu zajednicu kojoj pripada jer vjerski objekti čine simbol vjerske zajednice te se skrnavljenjem vjerskih objekata ugrožavamo prava na vjeroispovijest određene skupine građana.

Uprkos ovim sporadičnim pokušajima da se naruši slika bogate religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine, naše društvo i dalje karakteriše miroljubivost i trpeljivost prema svim religijama koje žive na ovim prostorima stoga pozivamo naše građane da svaki ovakav pokušaj da se ugrozi zajednički život svih Bosanaca i Hercegovaca osudi  tako što će preventivno djelovati. Najbolji način za to jeste da upoznajemo jedni druge i gledamo na svoje sugrađane kao na braću i sestre i kroz ono što nam je zajedničko, a ne kroz različitosti.

Koristimo priliku da pohvalimo rad pripadnika PU Trebinje koji su pravovremeno reagovali te lišili slobode počinioca ovog vandalskog čina te još jedanput oštro osuđujemo svaki napad na bilo koji vjerski objekat.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици