Izložba ‘Sestre milosrdnice u Brčkom 1886-1984’

Povodom obilježavanja 150 godina dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu, Služba za arhiv, Odjeljenje za javni registar, Vlada Brčko distrikta BiH i HKD „Napredak” organizovali su izložbu „SESTRE MILOSRDNICE U BRČKOM 1886–1984“ i prezentaciju monografije „Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Brčkom“.

Izložba je otvorena 29. maja 2021. godine u 12.00 h, a otvorio ju je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u Gradskoj vijećnici Brčko distrikta.

Sestre milosrdnice su najveći ženski katolički crkveni red čije su članice poznate po dobrotvornom radu i kao vrijedne medicinske sestre po bolnicama.

Osnovane su 1633. u Parizu od strane Vinceta Paulskog i plemkinje Louise Marillac. Na samom početku Sestre milosrdnice zbrinjavale su sirotinju po svojim malobrojnim samostanima i domovima. Gotovo od samog početka posvetile su se i obrazovanju siromašne djece i radu po bolnicama te su od samog početka zbrinjavale ranjenike na brojnim frontovima.

U izložbenom salonu Gradske vijećnice u Brčkom izložba je predstavljena na način da hronološki prati rad družbe u svom višedecenijskom vaspitno-obrazovnom i zdravstvenom djelovanju u Brčkom.

„Ne smijemo dozvoliti da se to tek tako zaboravi i bilo bi dobro obnoviti rad sestara u Brčkom. Iz pozicije predstavnika institucija daću maksimalan doprinos da im damo priliku da nastave svoju plemenitu misiju kako bismo im se odužili za sve što su učinile za našu zajednicu i generacije prije nas“, istakao je gradonačelnik.

Sestra Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba rekla je da je današnja izložba neizmjerno velika radost.

„Vidim da je djelovanje naših sestara ostavlo dubok trag u narodu. Uvijek se ponovo želimo vratiti tamo gdje smo djelovale i nastaviti svoje djelo. Koliko je to moguće pokazaće vrijeme ali želja i volja postoji“, istakla je sestra Miroslava Bradica.

Sestra Marija Julijana Đaković, provincijalna poglavarica u BiH istakla je da je njena velika želja da jednog dana škola ponovo zaživi u Brčkom.

„I onda kad se čovjek ne snalazi i ide mu krivo mislim da Bog to vodi i ima svoj razlog. Mi to prihvatamo i vjerujemo da će nas iz toga izvući“, poručila je sestra Marija Julijana
Džaković.

Ćazim Suljević, šef brčanske Službe za arhiv istakao je da je dugo rađeno na prikupljanju arhivske građe i njenoj obradi.

„Pronašli smo, na sreću, sačuvanu građu u Arhivu sestara milosrdnica u Zagrebu tako i u državnom Arhivu Republike Hrvatske. Nastavićemo saradnju sa drugim nacionalnim kulturnim društvima i na taj način se integrisati u kulturni sistem naše zajednice“, dodao je Suljević.

Podsjećamo da po osnivanju brčanske filijale 1886. sestre prvobitno djeluju u Djevojačkoj osnovnoj pučkoj školi. Godine 1896. osnovan je u okviru osnovne škole konvikt za djevojčice iz susjednih mjesta, a 1889. godine dječije zabavište za djecu predškolske dobi. Viša djevojačka škola otpočela je svoj rad 1912. godine, a školske 1919/20. u sestrinsku osnovnu školu polaze i muška djeca, te je ona pretvorena u mješovitu osnovnu školu.

Po promjeni naziva, Viša djevojačka škola je od 1924. radila kao Građanska škola, sve do 1934. godine kada je zatvorena. Iako je građanska škola zatvorena, osnovna pučka škola uspješno je radila sve do kraja Drugog svjetskog rata 1945., kada su ukinute sve vjerske škole na području BiH.

Sestre su zdravstveni rad otpočele u bolnici 1939. godine. Rad sestara nastavljen je sve do 1974., kada je posljednja sestra zaposlena u gradskoj bolnici otišla u penziju.

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Jom Kipur

Gmar Chatima Tova! Da budete upisani u knjigu zdravog, mirnog i dobrog života! Sinoć je sa zalaskom sunca počeo najznačajniji jevrejski praznik, Jom Kipur, ili

Osuda vandalskog čina u Prozoru

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje vandalski čin koji se desio 10.09.2021. u Prozoru. Na Mahalskoj džamiji je ispisan grafit U i Križ,

Mala Gospa

Katolički vjernici slave svake godine blagdan Male Gospe 8. rujna, to je spomendan na Marijino rođenje. Ovaj blagdan je manji od Velike Gospe, ali vjernici

Успењски манастир Тврдош

Највећи број православних манастира је посвећен Пресветој Богородици Марији, брзој помоћници у невољама, како се у црквеним пјесмама назива. Манастир Тврдош, који се налази у