FRAMA

Frama je kratica za zajednicu mladih odnosno bratstvo koje se naziva “Franjevačka mladež”. Ona pripada FSR-u (Franjevačkom svjetovnom redu), nije klub ili skup ljudi koji pohađaju vjeronauk. Framaši su mladi od 14. do 30. godine koji su odlučili slijediti Isusa Krista po uzoru sv. Franje Asiškoga, koji svojim doprinosom djeluju na području svoje zajednice i koji žive bratskim životom.

Dakle oni se osjećaju pozvanim od Duha svetoga da žive Evanđelje u bratstvu. Otkrivaju i produbljuju vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima. ( iz članka 1. Statuta Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini)

U Frami postoje primljenici (mladi koji su primljeni na godinu dana u Framu) i obećanici (mladi koji su nakon godinu dana u Frami dali svoje obećanje), također imamo simpatizere, odnosno mlade koji još nisu primljeni u Framu. Obećanje je vanjski i crkveni znak prvog osobnog odgovora mladića ili djevojke na poziv Duha Svetoga da žele upoznati i živjeti Evanđelje na način sv. Franje.

Svaki framaš ima obavezu dolaziti na susrete koji se održavaju jednom tjedno. Svaki tjedan na susretima se obrađuju različite teme koje mogu biti vezane uz sv. Franju Asiškog i njegov život, pa tako i mnogo drugih tema vezane uz ispravni kršćanski život. No, svaki susret ne mora biti nužno neko predavanje, može biti zabavni susret gdje se igraju razne igre (edukativne itd..), odvijaju radionice i izrađuju vijenci za advent. Također mogu biti i molitveno-meditativni susreti sa prigodnom atmosferom.

Tuzlanska Frama već postoji od 1997. godine na inicijativu fra Mate Oršolića i fra Ilije Oršolića i do ovog dana je aktivna. Tuzlanski framaši se sastaju svake nedjelje nakon večernje mise (na kojoj čitaju i pjevaju) i održavaju susret. U frami su prisutne liturgijska, animatorska i glazbena sekcija. Mladi u ovoj župi su dosta aktivni, dolazeći na svete mise nedjeljom, pravljenjem vijenaca za advent, održavajući skečeve za sv. Nikolu i pravljenjem dječjih paketića, sudjelovanjem na hodočašćima, održavanjem radionica za prvopričesnike i krizmanike, obilascima domu za penzionere, animiranjem klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom jednom mjesečno, organiziranjem čišćenja Crkve i dvorišta, pripremom čajanke za puk nakon mise, dostavljanjem skupljene donacije (odjeću, obuću, pokrivače) u skladište za migrante, sudjelovanjem na sportskim susretima Frame Bosne Srebrene mladi framaši u ovoj Župi i svojoj zajednici pokazuju svoju duhovnost, kao i volju da slijede Isusa Krista po uzoru sv. Franje i žive po Evanđelju u bratstvu.

Pisala: Gabriela Tomić

Podjelite na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostale vijesti

Богојављење

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Kurban Bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve Kurbana (tur. kurban znači “žrtva”), najznačajniji islamski blagdan . Obilježava se od 10. dana mjeseca zu al-hidže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara i traje

Спасовдан

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици