Zenica – zajedništvo u različitosti

U Zenici je 20. 02. 2018. potpisan Protokol o saradnji između Grada Zenica i Odbora za međureligijsku saradnju Zenica, kao odbora Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. 

Stručni savjetnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini Emir Kovačević naglasio je da je potpisivanje Protokola samo potvrda dosadašnje dobre saradnje Odbora i Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Kasumovićem. "Tolerancija i suživot su univerzalne ideje kojima se vodi Međureligijsko vijeće, a to je ono što u Zenici živi u praksi", rekao je Kovačević. On je dodao da je Odbor za međureligijsku saradnju Zenica jedan od 15 odbora koji djeluju pri Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini, posebno pohvalivši aktivnosti Odbora na promociji tolerancije, uzajmnog mira i uvažavanja. "Gradska uprava je na raspolaganju Odboru za međureligijisku saradnju Zenica. Želim da se svi građani Zenice osjećaju zadovoljno i komotno u svom gradu. Moja želja je isto tako da Zenica bude primjer drugim općinama/gradovima u Bosni i Hercegovini da se može živjeti u zajedništvu ali istovremeno uvažavajući različitosti", poručio je gradonačelnik Fuad Kasumović, dodavši kako je Zenica je kroz rad Odbora postala jako središte međureligijskog dijaloga u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić kazao je da je namjera Odbora bila institucionalizirati međureligijski dijalog. Naglasio je da se dolaskom gradonačelnika Kasumovića na čelo grada intenzivirala komunikacija sa Gradskom upravom. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Protokola o saradnji, koji će se između ostalog ogledati u podršci aktivnostima te ustupanjem na korištenje zgrade nekadašnje zeničke Sinagoge Odboru za međureligijsku saradnju.

Potpisivanje Protokola o saradnji s Gradom Zenica dio je velikog projekta "Jačanja međureligijskog dijaloga u BiH" kojeg provodi Međureligijsko vijeće sa Međunarodnom organizacijom CRS.