Zavidovići u bogatstvu različitosti

"Sanjam dan kada se u ovoj lijepoj zemlji nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje. Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji."

Na inicijativu MRV BiH, a uz veliku podršku lokalne zajednice, u Zavidovićima je održan „Dan otvorenih vrata“, još jedan u nizu uspješno organizovanih događaja u okviru PRO-Budućnost projekta.

U okviru „Dana otvorenih vrata“ mladi su posjetili tri vjerska objekta u Zavidovićima: Gradsku džamiju, hram Svetog Save i crkvu Svetog Josipa. Vjerski službenici su kroz razgovor mlade upoznali s vjerskim objektima i dali im vlastiti osvrt na važnost izgradnje trajnog mira i jačanja povjerenja iz religijske perspektive.

"Sanjam dan kada se u ovoj lijepoj zemlji nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje. Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji", kazao je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. Mladima je govorio o vjeri, vjerskim obredima u islamu, različitostima i sličnostima religija.

Nakon posjete Gradskoj džamiji, mladi su se uputili u hram Svetog Save, gdje ih je dočekao mjesni paroh protojerej stavrofor Zoran Živković, koji ih je upoznao sa osnovnim podacima o crkvi i životu pravoslavnih vjernika, s akcentom na poštovanje različitosti. "Važno je da smo upućeni na zajednički život, a da one koji nas žele rastaviti ostavimo po strani. Bog nam je dao sve, pa i bogatstvo različitost i trebamo to poštovati", poručio je o. Živković.

Učesnici "Dana otvorenih vrata" posjetili su i Jevrejsko groblje u Zavidovićima, gdje im je o samom groblju i životu Jevreja na području Zavidovića govorio profesor istorije Damir Memić. "U Zavidovićima je po popisu iz 1910. godine živjelo 137 Jevreja. Prvi Jevreji u BiH su došli nakon progona iz Španije, a Jevreji koji su živjeli u Zavidovićima došli su u drugom talasu, u vrijeme Austro-Ugarske i bili su mahom Aškenazi. Doprinijeli su mnogo životu Zavidovića, bili su ugostitelji, trgovci, ljekari, stomatolozi, pa tako imamo i ulicu dr. Pinkasa Bandta. Godine 1912. su otvorili i sinagogu u koju su dolazili i Aškenazi i Sefardi. Nažalost, u ljeto 1941. godine iz Žepačkog sreza u logore je odvedeno 250 Jevreja, od čega njih 170 iz Zavidovića. Nakon Drugog svjetskog rata samo nekoliko porodica je ostalo, uglavnom starijih, a porodice se nisu obnovile", naveo je Memić.

U crkvi Svetog Josipa mlade je dočekao župnik don Stipo Knežević koji je govorio o životu katoličkih vjernika u Zavidovićima i funkcionisanju župe. Posebno se osvrnuo na odlazak mladih. "Više od 60 posto mladih želi da napusti našu zemlju, misleći da ih negdje tamo čeka sve, ali nije baš tako. Trebamo više poštovati sebe i svoje, ponositi se svojim i poštovati tuđe",istakao je don Stipo.

Mladi su nakon „Dana otvorenih vrata“ izrazili svoje veliko zadovoljstvo što su imali priliku učestvovati u jednom ovakvom događaju. Istakli su da su mnogo naučili o dugim religijama, te da će svojim prijateljima, vršnjacima prenijeti utiske sa „Dana otvorenih vrata“, sa nadom da se jedan ovakav događaj ponovi u njihovom gradu.