Višegradski učenici u posjeti vjerskim objektima

Učenici devetog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada posjetili su danas Hram Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu, kao i Carevu džamiju u Višegradu.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH Igor Kožemjakin rekao je da su učenici u okviru „Dana otvorenih vrata“, koji je upriličila organizacija „Pro budućnost“ posjetili ove vjerske objekte.

„Višegrad je sa 65 lokalnih zajednica u BiH član projekta `Pro budućnost`, koji ima za cilj prihvatanje različitih narativa i vraćanje povjerenja među građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost“, izjavio je Kožemjakin.

On je napomenuo da Međureligijsko vijeće učestvuje u projektu „Otvorenih vrata“, gdje učenici završnih razreda dobijaju informacije o učenju i o vjerskim zajednicama, a posebno o izgradnji mira.

„Učenici su pokazali izuzetno predznanje, a odaziv vjerskih službenika bio je odličan, što me izuzetno raduje“, dodao je Kožemjakim.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Momir Radojčić naveo je da su učenici srpske i bošnjačke nacionalnosti zajedno sa nastavnikom posjetili vjerske objekte, kako bi razumjeli slobodu vjere i upoznali različitosti drugih religija.

„Učenici su zadovoljni jer su o drugim religijama naučili ono što ranije nisu znali“, dodao je Radojčić.

SRNA