U TREBINJU ODRŽAN „DAN OTVORENIH VRATA“

Dana 27.04.2016. u Trebinju, nastavljen je niz aktivnosti „Dani otvorenih vrata“ koji se održavaju u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Aktivnosti „Dana otvorenih vrata“ bile su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih su mladi imali priliku upoznati se sa vjerskim službenicima i vjerskim objektima koje su predstavili. U aktivnosti je učestvovao 23 učesnika. Učesnici su bili članovi Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja, učenici Gimnazije iz Mostara, u pratnji profesora religije, kao i pravoslavna omladina iz Trebinja. Aktivnosti su prisustvovali i gosti, predstavnici lokalnih vlasti i NVO sektora, kao i predstavnici medija.

U 11h učesnici su se okupili ispred Osman-pašine džamije u Trebinju, gdje ih je pored voditelja programa g. Igora Kožemjakin dočekao i domaćin g. Ilham ef. Puce, glavni imam trebinjski i sekratar muftije mostarskog, te član Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju. Aktivnosti se od početka pridružio i o. Dražen Tupanjanin, paroh trebinjski i predstavnik SPC, kao i član Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja.

G. Ilham je prisutne prvo toplo pozdravio, a potom upoznao sa istorijatom Osma-pašine džemije, te predstavio osnove islama. U duhu teme pozvao je „Da se okupimo oko zajdničke riječi“. Imam je pohvalio mlade za zainteresovanost i preciznost pitanja koja su postavljali, a neka od njih su se odnosila na predstavu raja i pakla, koje je imam pokušao slikovito predstaviti i objasniti, prema tumačenju iz Kurana.

Nakon posjete džamiji, učesnici su se uputili ka Katedrali Male Gospe u Trebinju. Uz dogovor i saglasnost sa kolegom sveštenikom iz katoličke crkve, koji je zbog putovanja bio spriječen da učestvuje u aktivnosti, o. Dražen Tupanjanin je prisutne upoznao sa osnovama hrišćanstva, te govorio o sličnostima katoličanstva i pravoslavlja. Mladi su upoznati i sa istorijatom Katedrale u kojoj su se nalazili.

Obilazak vjerskih objekata završen je u Sabornoj crkvi u Trebinju. Ovdje je o. Dražen Tupanjanin, paroh trebinjski, kao predstavnik SPC, mlade upoznao sa osnovama pravoslavlja, te predstavio simboliku i unutrašnjost hrama u kojem su se prisutni nalazili.

Nakon uvodnog predavanja mladima je ponovo pružena prilika da postavljaju pitanja. Najveće interesovanje izazvala je priča o simbolici brojeva, te su mladi kroz teološku prizmu i predstavu mogli sagledati i naći primenu u svakodnevnom životu.

Oba vjerska službenika su prisustvovala cijelom „Danu otvorenih vrata“ i u međusobnoj komunikaciji i dijalogu u sva tri vjerska objekta pokazali svoj primjer zajedništva, razumijevanja i tolrancije. Na najbolji mogući način su mladima pokazali kako se kroz istinsku vjeru prevazilaze sve nesuglasice i da svaka vjera poziva na dobro i ljubav prema drugome. Mladi su imali priliku da vode dijalog sa vjerskim službenicima i da međusobno razmijene utiske. Ponijeli su divne utiske i zaključili da je potrebno mnogo više sličnih susreta i upoznavanja, kako bi se kroz dijalog i upoznavanje drugoga i drugačijega gradilo bolje društvo i mladi uključivali u građenje bolje i sigurnije budućnosti.