U Sarajevu održan susret mladih teologa

U prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu, jučer, 5. 11. 2013., održano je jednodnevno druženje studenata različitih teologija na temu «Osnove vjerovanja u judaizmu, kršćanstvu i islamu». Bilo je prisutno 30 studenata iz Sarajeva, Foče, Doboja, Zenice, Bihaća i Mostara. Učesnici su studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, Islamskih pedagoških fakulteta iz Bihaća i Zenice, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta «Sv. Vasijlije Ostroški» iz Foče i Doboja, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije iz Sarajeva, te Katehetskog instituta iz Mostara.

Osnove vjerovanja u judaizmu predstavila je gđa Elma Softić-Kaunitz, dok su sami studenti jedni drugima predstavili osnove svojeg vjerovanja. Tako su Miljan Kuč i Zoran Lukić, studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta «Sv. Vasilije Ostroški» predstavili osnove vjerovanja u pravoslavlju; Dražen Kustura, student Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Franjo Baraban, student Franjevačke teologije, predstavili su osnove katoličanstva; dok su Hamza Muratspahić i Resul Mehmedović, studenti Fakulteta islamskih nauka, predstavili osnove vjerovanja u islamu.

Studenti su istaknuli kako je međusobno upoznavanje i poznavanje osnovnih vjerovanja općenito, bitno za razvoj mirnog suživota u Bosni i Hercegovini, te su izrazili želju za nastavkom ovakvih druženja.