U Prijedoru održan “Dan otvorenih vrata”

„Dan otvorenih vrata“ je održan 20. maja 2015. godine na teritoriji grada Prijedora, s početkom u 10 časova. U „Danu otvorenih vrata“ učestvovalo je 28 mladih uzrasta od 15 do 18 godina iz opštine Sanski Most i grada Prijedora.

„Dan otvorenih vrata“ se održao u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

Aktivnosti „Dan otvorenih vrata“ bile su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih su mladi imali priliku upoznati se sa vjerskim službenicima i njihovim vjerskim objektima. Mladi iz Sanskog Mosta i Prijedora su u 10 časova imali priliku posjetiti Čaršijsku džamiju u kojoj ih je dočekao prijedorski Glavni imam Husein ef. Velić koji ih je prvo toplo pozdravio a potom upoznao sa karakteristikama vjerskog objekta u kojem se nalaze. Potom ih je ef. Velić upoznao sa osnovama Islama i kaligrafije koja je zastupljena u džamiji.

Poslije posjete džamiji mladi su se uputili ka crkvi Sv. Josipa gdje ih je dočekao vlč. Marko Vidović koji je prisutne upoznao o osnovama katoličanstva i naravno o duhovnoj dimenziji objekta u kojem se mladi nalaze. Nako kratkog odmora mladi su se uputili ka crkvi „Svete trojice“ gdje ih je oko 12 časova sve toplo dočekao i pozdravio protojerej Ranko Maletić, predstavnik Srpske pravoslavne crkve. Protojerej Ranko Maletić je mlade upoznao sa vjerskim objektom u kojem se nalaze kao i sa osnovama pravoslavnog Hrišćanstva i lijepoti življenja pravoslavnih vjernika.

Nakon posjete vjerskih objekata, „Dan otvorenih vrata“ svoju realizaciju je nastavio u Ljubiji gdje je za mlade priređen bogat ručak, MRV radionica i obilazak predivnog jezera. Mladi su se tokom MRV radionice imali priliku bolje upoznati, predstaviti jedni druge i zajedničkim snagama poslati jedinstvenu poruku mira. Ono što se nametnulo kao zaključak mladih je da oni svojim druženjem u okviru „Dana otvorenih vrata“ pokazuju odličan primer kako izgraditi trajni mir u BiH i da što više mladih ljudi treba da se ugleda na njih, mlade iz Sanskog Mosta i Prijedora.