U Novom Goraždu održana javna tribina “Moj doprinos trajnom miru”

U sali Opštinskog vijeća opštine Novo Goražde je 26. maja održana javna tribina pod nazivom „Moj doprinos trajnom miru“. Tribina je realizovana u sklopu USAID-ovog programa PRO–Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) u saradnji sa CRS-om (Catolic Relif Servis), Međureligijskim vijećem u BiH, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Fondacijom Mozaik, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Javnoj tribini “Moj doprinos trajnom miru” prisustvovalo je tridesetak predstavnika lokalnih vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva i obrazovnih institucija iz Novog Goražda i Goražda, dvije susjedne opštine iz dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Javnu tribinu je otvorio gospodin Emir Kovačević predstavnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini sa toplim riječima pozdrava i dobrodošlice svim učesnicima a potom prisutne upoznao sa samim projektom PRO-Budućnost.

Nakon izlaganja g. Kovačevića prisutnim su se obratili paroh goraždanski za ove opštine, jerej Mihajlo Andrić i Dženan ef. Imamović iz Goražda, koji su aktivno učestvovali na Javnoj tribini. Tokom svojih izlaganja jerej Mihajlo Andrić i Dženan ef. Imamović su se osvrtali na važnost izgradnje mira iz religijske perspektive u cilju uključenja svih društvenih faktora u proces vraćanja pomirenja među građane ove dvije opštine, koje su od 1992. godine živjeli u jedinstvenoj opštini Goražde. «Vrlo je važno da svi kažemo šta možemo uraditi na ovom polju. Mislimo da vjerske zajednice, odnosno crkve mogu dati značajan doprinos priči o miru i one ga daju svojim svakodnevnim djelovanjem i promicanjem pozitivnih vrijednosti kod ljudi», istakao je ef. Imamović tokom svog izlaganja.

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji, podržavši sve pozitivne primjere i inicjative koje afirmišu međusobno povjerene i razumjevanje među građanima i građankama Goražda i Novog Goražda, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Za kraj tribine g. Kovačević je najavio da će, u sklopu projekta PRO-Budućnost, tokom narednog perioda biti organizovano zajedničko druženje mladih Novog Goražda i Goražda, koji će imati priliku da se upoznaju sa osnovama učenja Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, te posjetiti crkvu Svetog Đorđa u Novom Goraždu i jednu od džamija u Goraždu.