U Nevesinju održana Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru”

U hercegovačkoj opštini Nevesinje dana 18. februara 2015. godine sa početkom u 10 časova održala se Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru” u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kojeg realizuje Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH. . Direktni učesnici projekta PRO-Budućnost su 30 opština/općina/gradova (od kojih su i par Mostar/Nevesinje), s kojima se provodi niz aktivnosti u cilju angažiranja svih građana na procesu izgradnje mira, pomirenja i povjerenja.

Na javnoj tribini u Nevesinju učešće je uzelo 33 (trideset tri) učesnika iz Opštine Nevesinјe i grada Mostara kao partneri opština/grad u projektu, pored učesnika na Javnoj tribini “Moj doprinos trajnom miru” neprocjenjiv doprinos su dali predstavnici Pravoslavne crkve Jerej Zoran Ilić i Islamske zajednice Mehmed ef Čopelj koji su imali ulogu uvodničara Javne tribine. Nakon uvodnih izlaganja predstavnika crkava i vjerskih zajednica G. Igor Kožemjakin, Stručni savjetnik MRV-a otvorio je diskusiju gdje su svi učesnici imati priliku da daju svoj doprinos dijalog i važnosti izgradnje trajnog mira iz religijske sa ciljem vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Javnoj tribina “Moj doprinos trajnom miru” je imala konstruktivni dijalog u kojem su se svi prisutni složili da mediji imaju veliki uticaj na izgradnju povjerenja, razumjevanja i odgovornosti za budućnost ali u proteklom period nisu bili na visini svog zadatka pa su apelovali medijima da daju svoj doprinos tako što će slati pozitivne poruke sa ovakvih i sličnih skupova. Pored media prisutni su se složili i da je sport dobar ambasador povjerenja, razumjevanja, međusobne saradnje i trajne izgradnje mira jer sport ne poznaje granice, boju kože, nаciju, vjeru, itd.  Posle dva časa trajanja Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru” u hercegovačkom gradu Nevesinju bila je završena.