У МОСТАРУ ОДРЖАНА ЈАВНА ТРИБИНА «МОЈ ДОПРИНОС ТРАЈНОМ МИРУ»

У сали Центра за Културу Мостар у Мостару 11. маја 2016. године са почетком у 14х одржана је јавна трибина под називом „Мој допринос трајном миру“. Трибина је реализована у склопу УСАИД-овог пројекта ПРО–Будућност (повјерење, разумијевање, одговорност за будућност) у сарадњи са ЦРС-ом (Католик Релиф Срвисиз), Међурелигијским вијећем у БиХ, Каритасом БК БиХ, Форумом грађана Тузла, Фондацијом Мозаик, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука.

Јавној трибини “Мој допринос трајном миру” присуствовало је више од тридесет представника цркава и вјерских заједница, локалних власти, невладиног сектора, цивилног друштва и образовних институција из Мостара, Сарајева и Невесиња. Јавну трибину је отворио господин Емир Ковачевић представник Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини са топлим ријечима поздрава и добродошлице свим учесницима, а потом је објаснио да на јавној трибини неће моћи учествовати најављени фра Ико Скоко, гвардијан самостана Св. Петра и Павла у Мостару. Изразивши жаљење због његовог одсуства истакао је да је фра Ико Скоко “доказани миротворац и посвећеник међурелигијском дијалогу”, што је већ показао кроз многе активности. Г. Ковачевић је присутне потом упознао са самим пројектом ПРО-Будућност и до сада реализованим активностима у оквиру пројекта.

Након излагања г. Ковачевића присутнима су се обратили представници цркава и вјерских заједница. Испред Исламске заједнице БиХ, од стране муфтије мостарског делагиран је мр Дино еф. Максумић. Уз благослов његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког г. Григорија учествовао је протојереј-страврофор Радивоје Круљ, испред Српске православне цркве. Учесницима се први представио и обратио мр Дино еф. Максумић, нагласивши да ислам као вјера позива на “поштовање и суживот са другима”. Истичући сличности у религијама навео је да муслимани, Јевреји и хришћани дијеле иста “морална учења, вјеровања у посљедице добрих и лоших дијела”. Протојереј-ставрофор Радивоје Круљ, представник Српске православне цркве и парох мостарски, је у духу досадашњег искуства у међурелигијском дијалогу нагласио да треба “градити културу дијалога”, додавши да “наше различитости не требају бити препреке него требају бити предности и наше богатство”

Након уводних излагања представника Исламске заједнице БиХ и Српске православне цркве присутни су активно учествовали у дискусији, подржавши све позитивне примјере и иницјативе које афирмишу међусобно повјерене и разумјевање међу грађанима и грађанкама БиХ, без обзира на њихову националну или вјерску припадност.