U MOSTARU ODRŽANA JAVNA TRIBINA «MOJ DOPRINOS TRAJNOM MIRU»

U sali Centra za Kulturu Mostar u Mostaru 11. maja 2016. godine sa početkom u 14h održana je javna tribina pod nazivomMoj doprinos trajnom miru“. Tribina je realizovana u sklopu USAID-ovog projekta PROBudućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) u saradnji sa CRS-om (Catholic Relief Services), Međureligijskim vijećem u BiH, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Fondacijom Mozaik, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka

Javnoj tribini “Moj doprinos trajnom miru” prisustvovalo je više od trideset predstavnika crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva i obrazovnih institucija iz Mostara, Sarajeva i Nevesinja. Javnu tribinu je otvorio gospodin Emir Kovačević predstavnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini sa toplim riječima pozdrava i dobrodošlice svim učesnicima, a potom je objasnio da na javnoj tribini neće moći učestvovati najavljeni fra Iko Skoko, gvardijan samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru. Izrazivši žaljenje zbog njegovog odsustva istakao je da je fra Iko Skoko “dokazani mirotvorac i posvećenik međureligijskom dijalogu”, što je već pokazao kroz mnoge aktivnosti. G. Kovačević je prisutne potom upoznao sa samim projektom PRO-Budućnost i do sada realizovanim aktivnostima u okviru projekta.

Nakon izlaganja g. Kovačevića prisutnima su se obratili predstavnici crkava i vjerskih zajednica. Ispred Islamske zajednice BiH, od strane muftije mostarskog delagiran je mr Dino ef. Maksumić. Uz blagoslov njegovog Preosveštenstva Episkopa zahumsko-hercegovačkog g. Grigorija učestvovao je protojerej-stravrofor Radivoje Krulj, ispred Srpske pravoslavne crkve. Učesnicima se prvi predstavio i obratio mr Dino ef. Maksumić, naglasivši da islam kao vjera poziva na “poštovanje i suživot sa drugima”. Ističući sličnosti u religijama naveo je da muslimani, Jevreji i hrišćani dijele ista “moralna učenja, vjerovanja u posljedice dobrih i loših dijela”. Protojerej-stavrofor Radivoje Krulj, predstavnik Srpske pravoslavne crkve i paroh mostarski, je u duhu dosadašnjeg iskustva u međureligijskom dijalogu naglasio da treba “graditi kulturu dijaloga”, dodavši da “naše različitosti ne trebaju biti prepreke nego trebaju biti prednosti i naše bogatstvo”

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika Islamske zajednice BiH i Srpske pravoslavne crkve prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji, podržavši sve pozitivne primjere i inicjative koje afirmišu međusobno povjerene i razumjevanje među građanima i građankama BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.