U Doboju opljačkana Župna crkva presvetog srca Isusova

Deset paketa hrane, težine od 25 do 30 kilograma, te osam paketa konzervirane hrane u kojima se nalazilo 96 limenki težine po 800 grama, kao i sredstva za čišćenje, ukradeno je proteklog vikenda iz Župne crkve presvetog srca Isusova u Doboju.

Pero Iljkić, župnik, kazao je da je u nedjelju ujutru, 01. 06. 2014. ušao u crkvu i ugledao odvaljen prozor, te shvatio da je odnesen dio pomoći koja je zbog nedostatka prostora u ostalim objektima bila smještena u crkvi. Podsjećamo, kako je u samom Župnom uredu smještena gradska ambulanta porodične medicine.

"Budući da dijelimo hranu svim ljudima, bez razlike koje su vjere ili nacije, iznenadio sam se da dođe sada neko da mi provali u crkvu i odnese tu hranu", izjavio je vlč. Iljkić za Nezavisne Novine.

Ogorčeno ovim saznanjem, Međureligijsko vijeće u BiH najstrožije osuđuje ovaj vandalski čin. Posebno boli činjenica, da se radi o humanitarnoj pomoći namjenjenoj ljudima direktno ugroženim poplavama. Apelujemo na policiju, tužilaštvo i sudstvo da što prije identifikuju počinioce ove provale i najoštrije ih kazne.