U Brezi održana Javna tribina „Moj doprinos trajnom miru“

U sali Opštinskog vijeća Breza u Brezi 08. februara 2017. godine sa početkom u 13h održana je javna tribina pod nazivom „Moj doprinos trajnom miru“. Tribina je realizovana u sklopu USAID-ovog projekta PRO–Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) u saradnji sa CRS-om (Catholic Relief Services), Međureligijskim vijećem u BiH, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Fondacijom Mozaik, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

 

Javnoj tribini “Moj doprinos trajnom miru” prisustvovalo je preko dvadeset predstavnika crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, nevladinog sektora, civilnog društva i obrazovnih institucija iz Breze. Javnu tribinu je otvorila moderator javne tribine, gđa Amra Pandžo. Uvodnu riječ je imao predstavnik Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, Emir Kovačević, koji je prisutne upoznao sa radom Međureligijskog vijeća i samim projektom PRO-Budućnost, te do sada realizovanim aktivnostima u okviru projekta.

Nakon izlaganja g. Kovačevića prisutnima se obratio i Alen Smajić, predsatvnik opštine Breza i lokalne Radne grupe za implementaciju projekta “PRO-budućnost”, a zatim su predstavnici crkava i vjerskih zajednica iznijeli svoja izlaganja.

Ispred Islamske zajednice BiH, uvodničar je bio dr Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje. Uvodničar ispred Srpske pravoslavne crkve je bio protojerej-stavrofor dr Vladimir Stupar, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči i paroh sarajevski. Iz Katoličke crkve uvodničar je bio mons. dr. sc. Anto Ćosić, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.