U Bratuncu održana Javna tribina “Moj doprinos trajnom miru”

Pomirenje i izgradnja povjerenja na području opština Srebrenica i Bratunac je proces o kome se često govori. Predstavnici crkava i vjerskih zajednica, lokalnih vlasti, civilnog društva, obrazovnih institucija i medija koji djeluju na  području ovih opština pokušavaju da daju svoj doprinos na tom dugom i teškom putu.  Dana 11. februara 2015. godine sa početkom u 10 časova su iz tog razloga i prisustvovali Javnoj tribini "Moj doprinos trajnom miru" koja je održana u okviru projekta "Pro-Budućnost" koji finansira USAID.

Javnu tribinu u Bratuncu organizovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Uvodnu riječ imali su predstavnici sve tri religijske zajednice u našoj zemlji. Oni su pozvali predstavnike škola, institucija i sve prisutne građane da zajedno teže onome što i religija nalaže, a to je život u miru. Fra Niko Josić je u svom izlaganju naglasio da nismo mogli birati po rođenju koje vjere ćemo biti i da nas vjera u Boga sve mora spojiti i ujediniti.

“Kao sudionik ovog simpozijuma želio sam da doprinesem izgradnji mira i to sam i govorio u svom izlaganju. Ovakvi skupovi treba da zbliže ljude i da im daju mogućnost da iznesu svoje stavove. Ljudi treba da razgovaraju i o onom lošem što im se dešavalo zbog bolje budućnosti”, istakao je fra Niko Josić.

Do sada su organizovane dvije javne tribine u sklopu pomenutog projekta, a u narednom periodu biće organizovano još sličnih susreta, najavio je Emir Kovačević, predstavnik Međureligijskog vijeća BiH.

-“Drago nam je zbog dobrog odziva građana na ovoj Javnoj tribini. Nama je najvažnije bilo da smo imali uvodničare iz sve tri religijske zajednice, odnosno da su se danas ovde obratili predstavnici sve tri religijske zajednice”, naglasio je Kovačević.

U svakom segmentu društva u Srebrenici i Bratuncu osjete se posljedice onoga što se dešavalo u prošlosti i organizatori ovakve tribine bili su svjesni toga. Cilj im je, kako kaže Siniša Sajević, lokalni koordinator projekta „Pro-budućnost“, da angažman građana Srebrenice i Bratunca u projektu bude što veći.

-“Mi smo zadovoljni dosadašnjim radom u Srebrenici i Bratuncu. Ali ipak, očekujemo mnogo više i pokušaćemo da animiramo građane da što više učestvuju u ovakvim projektima”, rekao je Sajević.

Projekat „Pro-budućnost“ finansira organizacija USAID, a implementira CRS zajedno sa drugim partnerskim organizacijama. Projekat se sprovodi u 30 opština u BiH.

-“Važno je da smo započeli ovaj dugi proces izgradnje pomirenja. Moramo poduzeti određene korake kao pojedinci i moramo biti odgovorni prema svojoj budućnosti. Osim Srebrenice i Bratunca, u projekat „Pro-Budućnost“ uključene su i opštine Foča, Goražde, Nevesinje, Drvar, Glamoč, Mostar, Petrovo, Novi Grad i tako dalje”, istakla je Sanela Imamović, direktor programa CRS-a.

U narednom periodu u sklopu USAID-ovog projekta „Pro-budućnost“ biće dodijeljena i određena grant sredstva kako bi civilno društvo moglo pomoći svojoj sredini i sugrađanima u procesu izgradnje povjerenja, razumijevanja i odgovornosti.