Treća faza projekta «Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog»

U sklopu treće faze projekta „Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog“ članovi Odbora za međureligijsku saradnju iz Orašja, Brčkog, Bijeljine i Goražda,  susreli su se u Etno selu „Stanišići“ u Bijeljini od 3.-6. 10. 2012.

Na seminaru su učestvovali vjerski lideri i njihovi asistenti, žene i mladi iz crkava i vjerskih zajednica iz gore navedenih Odbora za međureligijsku saradnju. U sklopu seminara za vjerske lidere obrađene su teme od izuzetne važnosti za razumijevanje pravnog statusa crkava i vjerskih zajednica kao i unutrašnjeg uređenja istih. Učesnici su imali priliku čuti slijedeća predavanja: «Značenje i uloga dogmi u Crkvi i društvu» koje je održao katolički teolog, prof. dr. Mario Bernadić, «Zakon o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica» o kojem je prisutne upoznao Emir Kovačević, stručni savjetnik MRV-a, «Organizacija crkve i autokefalnost» pravoslavnog teologa, dr. Vladislava Topalovića, «Koncepti vlasti u Islamu» o čemu je govorio g. Mustafa ef. Gobeljić te «Vjersko pravo i moderna država sa aspekta Jevrejske zajednice» koje je izložio g. Boris Kožemjakin.

Grupa žena vjernica, okupljenih oko Odbora za međureligijsku saradnju je imala priliku čuti slijedeća predavanja: «Zakon o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica» o kojem je govorio g. Emir Kovačević, «Organizacija Crkve i autokefalnost» o čemu je izlagala gđa. Olivera Jovanović, stručna savjetnica MRV-a, «Organizacija Jevrejske Zajednice u BiH» o čemu je izlagao g. Igor Kožemjakin, stručni savjetnik MRV-a, «Organizacija institucije Islamske Zajednice u BiH» o čemu je izlagala gđa. Đermana Šeta, magistrica religijskih studija te «Crkveno kanonsko pravo i moderna država», koje je održala katolička teologinja, dipl. teol. Marija Ćelam.

Jedan od radnih dana je bio posvećen zajedničkom planiranju projekata na terenu, gdje su vjerski lideri zajedno sa svojim saradnicima te ženama i mladima aktivnim u svojim Odborima planirali projekte na terenu, svako u svojoj lokalnoj zajednici. Ovi projekti imaju za cilj poboljšanje međusobne saradnje i zbližavanje pripadnika različitih vjerskih zajednica, predstavaljanje kultura i običaja, kao pomoć socijalno ugroženim porodicama.