Svi Zajedno protiv nasilja nad djecom

Grupa mladih Međureligijskog vijeća Svi Zajedno, u suradnji s međunarodnom organizacijom Global Network of Religions for Children (GNRC) obilježila je Dan molitve i djelovanja za djecu (Day of Prayer and Action for Children – DPAC), 18. novembra 2012. Godine ispred BBI Centra. Zbog svakodnevnog porasta nasilja nad djecom obilježavanje ovogodišnjeg DPAC-a posvećeno je borbi protiv nasilja nad djecom.

Na Trgu djece djece Sarajeva se pored članova grupe Svi Zajedno okupilo više od 50 osnovnoškolaca koji su imali priliku kreativno izraze, crtaju, pišu poruke mira i izrađuju origami ždralove. Djeca su pravila čestitke u kojima su čestitali Dan djece, pisali poruke mira, te ih zatim poklanjali prolaznicima. Ždralove, simbole mira su također poklanjali prolaznicima koji su pok

Pored toga bio je postavljen “Peace Wall” na kome su građani mogli da izraze svoje stavove o ovoj temi i upute poruku mira. Teatarska grupa “Confero” je svojim performansom na simboličan način skrenula pažnju na problematiku nasilja i uputila poruku protiv bilo kojeg oblika nasilja nad djecom. Roditelji su imali priliku dobiti korisne informacije o tome kako prepoznati nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, te o važnosti pozitivnih roditeljskih stilova odgoja.

Cijeli događaj je bio popraćen brojnim televizijskim, radijskim i novinskim kućama, te se nadamo da ćemo i putem medija uspjeti skrenuti pažnju na problem nasilja nad djecom.

Dan molitve i djelovanja za djecu obilježava se svakog 20. novembra s ciljem senzibiliziranja ljudi različitih vjera, kako bi zajedničkim djelovanjem radili na ostvarenju boljeg života za svu djecu. 20. novembar je Svjetski dan djece koji se obilježava odlukom Ujedinjenih naroda od 1954. godine, a od 1989. godine obilježava se i kao dan usvajanja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

 

zivali interes za ovaj događaj. Roditelji su također prilazili i informirali se dok su se njihova djeca uživala u kreativnim radionicama.