Susret mladih u okviru treće faze projekta “Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog”

U sklopu treće faze projekta „Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog“ mladi iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Orašja, Brčkog, Bijeljine i Goražda,  susreli su se u Etno selu „Stanišići“ u Bijeljini od 4.-6. 10. 2012. Tema susreta je bila, kako pretvoriti dobre ideje u uspješan projekat i značaj volonterizma za mlade kako iz Odbora, tako i iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvi dan seminara bio je posvećen zajedničkom planiranju projekta koji će sva tri tima (vjerski lideri i saradnici, žene i mladi) u svojim Odborima sprovesti u djelo poslije treće faze. Tu su se posebno isticale entuzijastične ideje 33 mlada predstavnika Odbora, i većina njih je sa oduševljenjem prihvaćena i podržana od strane vjerskih lidera kao koordinatora projekata. Mladi iz grupe „Svi Zajedno“ rado su im pomogli u oblikovanju njihovih ideja u izvodljiv i za njihovu zajednicu koristan projekat.

Drugi dan seminara bio je posvećen volonterizmu kao velikoj potrebi BiH društva i važnom dijelu odrastanja mladih ljudi. Taj dan su treneri iz grupe Svi Zajedno koristeći razne metode (video prezentacije, predavanje, debatu, vježbe) a sve uz pomoć mladih pokušali da prikažu korisnost volonterizma kao i svu draž moralne satisfakcije koju nosi dobrovoljno pomaganje ljudima u nevolji kao jedan od načina volontiranja. Većina mladih, koji su i sami volonteri u njihovim zajednicama, su doprinijeli ovoj temi sa svojim iskustvima i primjerima volontiranja u njihovim gradovima.

Treći i poslednji dan druženja, grupa Svi Zajedno je smatrala da zajedno sa mladima treba ponoviti osnove funkcionisanja dobrog tima, što mladi iz Odbora već i jesu, kao i pitanja o uspjećnosti i korisnosti projekta. Tu su mladi radili u timovima iz Odbora u kojima su pripremali svoje buduće projekte.

Suočeni sa velikim entuzijazmom i željom za zajedničkim radom treneri iz grupe Svi Zajedno su od srca čestitali mladima, poželili im svu sreću u ostvarenju cilja i naravno ponudili svu moguću pomoć u ostvarenju njihovih ideja i projekata.