Сусрет младих у оквиру треће фазе пројекта «Изградња грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог»

У склопу треће фазе пројекта „Изградња грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог“ млади из Одбора за међурелигијску сарадњу из Орашја, Брчког, Бијељине и Горажда,  сусрели су се у Етно селу „Станишићи“ у Бијељини од 4.-6. 10. 2012. Тема сусрета је била, како претворити добре идеје у успјешан пројекат и значај волонтеризма за младе како из Одбора, тако и из цијеле Босне и Херцеговине.

Први дан семинара био је посвећен заједничком планирању пројекта који ће сва три тима (вјерски лидери и сарадници, жене и млади) у својим Одборима спровести у дјело послије треће фазе. Ту су се посебно истицале ентузијастичне идеје 33 млада представника Одбора, и већина њих је са одушевљењем прихваћена и подржана од стране вјерских лидера као координатора пројеката. Млади из групе „Сви Заједно“ радо су им помогли у обликовању њихових идеја у изводљив и за њихову заједницу користан пројекат.

Други дан семинара био је посвећен волонтеризму као великој потреби БиХ друштва и важном дијелу одрастања младих људи. Тај дан су тренери из групе Сви Заједно користећи разне методе (видео презентације, предавање, дебату, вјежбе) а све уз помоћ младих покушали да прикажу корисност волонтеризма као и сву драж моралне сатисфакције коју носи добровољно помагање људима у невољи као један од начина волонтирања. Већина младих, који су и сами волонтери у њиховим заједницама, су допринијели овој теми са својим искуствима и примјерима волонтирања у њиховим градовима.

Трећи и последњи дан дружења, група Сви Заједно је сматрала да заједно са младима треба поновити основе функционисања доброг тима, што млади из Одбора већ и јесу, као и питања о успјећности и корисности пројекта. Ту су млади радили у тимовима из Одбора у којима су припремали своје будуће пројекте.

Суочени са великим ентузијазмом и жељом за заједничким радом тренери из групе Сви Заједно су од срца честитали младима, пожелили им сву срећу у остварењу циља и наравно понудили сву могућу помоћ у остварењу њихових идеја и пројеката.