Susret mladih teologa u Sarajevu i Bijeljini

Međureligijsko vijeće planira realizirati ovogodišnji ''Susret mladih teologa» od 14. – 17. 12. 2011. u Sarajevu i Bijeljini. U Sarajevu, u prostorijama Jevrejske zajednice (H. Kreševljakovića 59), u suradnji s Konrad Adenauer Fondacijom, će se realizirati seminar na temu «Zaštita svetih mjesta i napadi na vjerske objekte» 14. i 15. 12. 2011., s početkom u 12:30.

Dok je u Bijeljini, u etno selu «Stanišići», planirano realizirati seminar na temu «Međureligijski dijalog kao ključ suživota u BiH» 16. i 17. 12. 2011. u suradnji s Američkom ambasadom, gdje bi predavanja održali studenti različitih teologija, te bi se posjetili vjerski objekti u Bijeljini.

Učesnici seminara su studenti Fakulteta islamskih nauka (10), Pravoslavnog Bogoslovnog fakulteta iz Foče (10), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (5), i Franjevačke teologije (5). Početak seminara je planiran za srijedu (14. 12. 2011.) u 12.30 gdje očekujemo g. Borisa Kožemjakina, predsjedavajućeg Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća, gđu. Sabinu Woelkner, direktoricu Konrad Adenauer Fondacije i Nj. E. Patrica S. Moona, ambasadora SAD-a, da pozdrave goste. Od predavača taj dan očekujemo ugledne profesore s teoloških fakulteta: muftiju sarajevskog Husejina Smajića, dr. Borisa Brajovića, dekana Bogoslovskog fakulteta «Sv. Vasilije Ostroški» iz Foče i mr. Vikicu Vujicu, profesoricu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Drugi dan (15. 12. 2011.) očekujemo da studenti teologija razmišljaju zajedno o spomenutoj temi i pripreme izlaganja za svoje kolege, po jedan student sa svake teologije. Dok je treći dan planiran polazak za Bijeljinu (etno selo Stanišići), gdje će se ujedno posjetiti vjerski objekti, crkve i džamija u Bijeljini, te obraditi drugu pomenutu temu ''Međureligijski dijalog kao ključ suživota u BIH''.