Studenti sa tri teološka fakulteta govorili na temu mira i pomirenja

Dragana Topić i Ivana Šokčević sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Miloš Janjić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Resul Alić sa Fakulteta islamskih nauka su u okviru projekta PRO-Budućnost održali tri javna govorenja "Vjera i oprost" gdje su razgovorali o miru i pomirenju iz vjerskog ugla islama, pravoslavlja i katoličanstva.

Prvo javno govorenje održano je 18.05.2015. godine u Mostaru u prostorijama Gradske uprave (Đački dom). Učesnici su bili učenici Gimnazije Mostar, predstavnici mnogobrojnih nevladinih organizacije kao i predstavnici Vijeća učenika grada Mostara. Siniša Sajević (Caritas BK BiH) je moderirao ovaj skup. Drugo javno govorenje održano je 22.05.2015. godine u Teočaku u prostorijama osnovne škole. Moderator je bila Božana Ivelić-Katava ispred MRV-a BiH. Učesnici su bili učenici starijih razreda osnovne škole i srednje škole iz Teočaka. Treće javno govorenje studenti su održali 27.05.2015. godine učenicima srednje škole u sali općine Sokolac. Učesnici su iskazali interes za diskusiju i saradnju sa mladim ljudima iz drugih gradova različitih vjerskih i nacionalnih pripadnosti. 

"Najljepša je želja, poželjeti čovjeku mir" složili su se i poručili govornici- sudenti sa tri teološka fakulteta iz Sarajeva i Foče.

Javno govorenje pod nazivom „Vjera i oprost“ održava se u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH.

Projekat PRO-Budućnost ima za cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat aktivno djeluje u 30 općina/opština/gradova širom Bosne i Hercegovine.