SAOPŠTENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA TOLERANCIJE

Generalna skupština UN-a je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije (koja je potpisana od strane članica 16. 11. 1995. godine). Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, kao što su Konvencija o građanskim i političkim pravima, Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Konvencija o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije i druge.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savijesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i ubjeđenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu, bez bilo kakve diskriminacije.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, uznemireno učestalim napadima na objekte različitih crkava i vjerskih zajednica i vjerske službenike, zabrinuto sve češćim izlijevima međunacionalne netrpeljivosti na sportskim terenima, oštro osuđuje sve ove neželjene događaje i poziva vjernike, al ii sve građane u našoj zemlji da se odlučno suprotstave svim oblicima nasilja. Nasilje nad ljudima i uzurpacija njihovih osnovnih ljudskih prava, kršenje je kako ljudskih, tako i Božijih zakona i u suprotnosti je s bilo kojim vjerozakonom.

Stoga, Međureligijsko vijeće u BiH poziva sve subjekte društva na toleranciju, suživot i uzajamno poštovanje. MRV, takođe apeluje na organe vlasti da se učine i dodatni napori i aktivnosti kojima bi se spriječili svi pokušaji napada na čovjeka, imovinu i druga ljudska prava, a sve u cilju razvijanja osjećaja i brige za drugoga i drugačijeg.