ПРВИ КОНГРЕС ЖЕНА ВЈЕРНИЦА У БИХ

Први конгрес вјерница при Међурелигијском вијећу у БиХ одржан је у етно селу Херцег у Међугорју од 12-15. 06. 2014. године. Првом Конгресу вјерница присуствовало је стотину жена из цијеле БиХ. Предавања су била на разне теме о активизму жена, жени у политици, проблемима једнородитељских породица, проблемима породице, насиљу у породици, насиљу над дјецом, жени на селу и превенцији предрасуда о другима кроз вјеронауку.

Конгрес је отворио Хусејин еф. Смајић, замјеник Реису-л-улеме Исламске заједнице у БиХ и предсједник МРВ БиХ. Конгресу су присуствовали и господин Кан Вин, политички савјетник Амбасаде САД у БиХ, који се обратио учесницама, са сарадником г. Антом Милишом. Амбасада САД у БиХ је главни донатор овога пројекта.

Драги гости Конгреса били су и представници Ворд Висион из БиХ такође донатори Конгреса. У име директорице ВВ гђе Саре Берап обратила се Никица Рељић.  Директор пројекта ПРО Будућност, господин Горан Бубало такодје је говорио о могућностима сарадње. Гошће из Јужне Кореје, Ђина Ђин и Клара Џан из НВО  ХВПЛ такодје су говориле о будућој сарадњи.

Мрежа вјерница у БиХ при МРВ БиХ уручила је признање гђи Марици Викић из Тузле за њен ангажман у изградњи Мреже. Признање гђи Викић уруцио је Хусејин еф Смајић, предсједник МРВ БиХ.

У наредним данима објавиће се декларација на којој се радило и договарало на Првом конгресу вјерница у БиХ. Декларација ће представљати платформу ангажмана вјерница у изградњи грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог.